Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Румен Радев: България се превърна в център на енергийната политика на Балканите и в Източна Европа

Снимка: Президентство

От територия, през която просто преминаваше руски газ, България се превърна в център на енергийната политика на Балканите и в Източна Европа, както и в ценен, уважаван и търсен партньор, който инициира важни проекти, взаимоизгодни за всички нас. Това каза по време на брифинг пред медии българският държавен глава Румен Радев, който днес пристигна в Гърция, за да участва на Осмия Делфийски икономически форум, предаде специалният кореспондент на БТА Илиян  Цвейн. 

“Тази година България участва на Делфийския икономически форум с авторитет и самочувствие”, заяви президентът. Той изтъкна, че за много кратък период служебното правителство e успяло да реши стратегическите за България предизвикателства.

“В момента България оползотворява по най-добрия начин географското си положение и членството си в Европейския съюз, като се грижи за своите интереси, но и допринася за постигането на интересите на нашите партньори”, посочи Радев, като добави, че “именно това е ключът към успеха”.

Той припомни, че “преди години от сутрин до вечер ни просвещаваха с мечтата за газов хъб в България. Той обаче се реализира едва в момента”. Не можеш да имаш истински, функционален газов хъб когато имаш само един източник на газ, аргументира се президентът.

“Едва сега реализираме тази концепция, но на съвсем друго, много по-високо и ефективно ниво”, продължи той, като посочи, че в момента България получава газ от Азербайджан, има свободен достъп до шест теримнала в Средиземно море, както и до газопреносните системи и на Гърция и на Турция.

Като стъпки към енергийната сигурност на страната и региона ни, той посочи удвояването на капацитета на терминала в Ревитуса, усилията за удвояване на капацитета на газохранилището “Чирен”, както и организирането на прозрачни, дългосрочни търгове за покупки на газ и споразумението с Гърция за ползване на всички техни терминали за втечнен природен газ.

Още от Built.bg:  Крайнодесният блок печели първия тур на парламентарните избори във Франция

“Сключихме споразумение и с Турция за ползване на всички техни терминали и мрежата на турската компания “Боташ” – нещо, което нито една друга държава не е успяла да постигне”, каза Радев.

Като друг важен момент, той изтъкна, че компанията “Лукойл” най-сетне се регистрира в България и плаща данъците си тук. В момента имаме най-ниските цени на горивата в Европа, добави президентът.

Също така през февруари подписахме с Гърция споразумение за проучване за изграждане на петролопровода Александруполис – Бургас.

“Даваме перспектива и на ядрената енергика – преди два дни в София подписахме споразумение за българската инициатива “Солидарити ринг”, която отваря нова перспектива за всички държави от Централна и Източна Европа”.

Според Радев София се е превърнала в притегателна дестинация за всички балкански президенти, премиери, както и за високопоставени лица от Брюксел.

Делфийския икономически форуммсъбира държавни и правителствени ръководители, представители на бизнеса и неправителствения сектор. В рамките на форума президентът Радев (дясно) проведе срещи с кипърския си колега Никос Христодулидис (ляво). Снимка: Президентство

Министрите на енергетиката от нашия регион организират редовните си срещи в българската столица, изтъкна държавният глава.

“Не просто като платформа за търговия с газ, а като дългосрочно, устойчиво, взаимноизгодно сътрудничество между държави с общи цели и обща визия в региона. Визия и енергийна политика, които до голяма степен се коват в България”.

Президентът посочи още, че много страни от региона искат да се включат в нашите инициативи, свързани с енергетиката.

“Обърнахме посоката на отношение към България. Ние бяхме просто една пасивна територия, през която преминаваше руски газ. Сега държим инициативата, предлагаме идеите и начина по които да се реализират, след което и ги осъществяваме”.

“Търсят ни както от юг, така и от север, защото всички тези енергийни потоци се пресичат на нашата територия. Всички наши съседки и дори държави, които не граничат с нас, искат да си сътрудничим, каза Радев, след което изброи, че по енергийни теми сме търсен партньор от Унгария, Словакия, Австрия, Босна и Херцеговина, Черна Гора, Хърватия, Молдова, Украйна, а също и Турция и Гърция, от които идват енергийните доставки.

Още от Built.bg:  Виолета Коритарова: До края на годината започва строителството на още 4 участъка от АМ „Хемус“

Също така президентът заяви, че очаква от нашите партньори от Румъния да дадат ход на нашите проекти за повече мостове по река Дунав.

“Става въпрос не само за икономически ползи, но и за сигурност, която е изключително важна в днешно време”. Той изрази надежда, че с помощта на Европейската комисия, скоро ще започне развитието на тези важни и за двете страни проекти.

Коментирайки Западните Балкани, които също са част от темите на Делфийския икономически форум, и в частност по отношение на Северна Македония, Радев каза, че има много ясно решение на ЕС, отразено в преговорната рамка, която тя е приела. Това е изискване на ЕС, не просто българско изискване.

“Ако Северна Македония иска да завърши успешно тези преговори, тя трябва да изпълни всички изисквания от съвместния протокол, които е част от преговорната рамка, както и да спазва договора за добросъседство с Българя, който също е част от нея”, каза не на последно място Радев, като заяви още: “Това зависи от политическото ръководство на Република Северна Македония”.

Запитан за бюджета, внесен за гласуване в Народното събрание от служебния кабинет, Радев каза, че той отразява в пълна степен всичко това, което народните представители приеха с решенията си в няколко последователни парламента, както и в последните две редовни правителства.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам