Бюлетин

Румен Радев: Като държавен глава няма да допусна въвличането на България във военния конфликт

Снимка: БТА

Като държавен глава няма да допусна въвличането на България във военния конфликт, заяви пред журналисти президентът  Румен Радев в отговор на въпрос, свързан с факта, че страната ни не е предоставила военна помощ на Украйна.

Избран съм, за да отстоявам сигурността на българите и мира в България, цената на войната я плащат гражданите, а не телевизионните проповедници, заяви той и добави, че неговата грижа са хората.

В една невиждана досега каскада от кризи правителството имаше своите сто дни, но тези кризи не дават толеранс на българските граждани и на бизнеса, а цените растат, коментира президентът първите месеци на сегашното управление. Той изрази очакване правителството да се фокусира върху гарантирането на енергийната и продоволствената сигурност, защото, по думите му, все още хората очакват резултати.

Учудващо за мен и объркващо за много хора е системното отстраняване на кадрите на служебните правителства, които разкриха множество корупционни схеми, от които реално започна промяната. Много надежди са свързани с това правителство, но много са и очакванията и те са за много по-бързи резултати, добави държавният глава.

На въпрос за клип от посолството на Руската федерация у нас, който показва как ракетният комплекс “Бастион“ обстрелва украински военни обекти, Радев посочи, че очаква не само посланикът на Руската федерация, всички посланици в България да работят, да се изявяват в рамките на своя статут – с уважение към българските институции и суверенитет.

Президентът приветства решението за общо закупуване на природен газ в ЕС и припомни, че проблемът бе повдигнат още миналото лято, когато започна кризата от Испания.

Още от Built.bg:  Ръководството на "Лукойл" на среща с президента Румен Радев. Какво си казаха?

Войната определено ще принуди Европейския съюз да действа много по-солидарно, ако това се случи, ще бъде наистина успех и за българското правителство, коментира държавният глава.

Румен Радев отговори на журналистически въпроси, преди да влезе в театър НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов“, където ще бъден отбелязан Международният ден на театъра – 27 март.

close

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Войната в Украйна

Избрано за Вас

Последвайте ни

Най-споделяното от Built.bg

Коментари и анализи

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Инфраструктура

Архитектура

Създателите

Градска среда и Урбанизъм

Бохемски истории

Be Green

Built.bg Podcast

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам