Бюлетин

Румен Радев: От изключителна важност е терминалът в Александруполис да бъде завършен в срок

На фона на задълбочаващата се криза с доставките на газ, за нас е от изключителна важност терминалът в Александруполис да бъде завършен в срок. Това заяви президентът Румен Радев по време на среща с представители на ръководството на компаниите Gastrade и Copelouzos Group, на която се обсъждат възможностите за увеличаване на количествата природен газ за България, които страната ни ще получава през Гърция чрез терминала в град Александруполис.

„Това е втората среща в рамките на година, което е достатъчно красноречив факт за важността на изграждащия се терминал за втечнен газ в Александруполис. България е акционер с 20% в терминала и има резервиран капацитет за следващите 10 години. Този проект е от решаващо значение не само за задълбочаване на стратегическото партньорство между България и Гърция, но той е от особена значимост за гарантиране на икономическата стабилност на Балканите, в Централна и Източна Европа, чрез постигане на реална диверсификация, сигурност на доставките и конкуренция“, отбеляза Радев.

Според държавния глава постигането на това изисква терминалът да бъде свързан и с междусистемната газова връзка между България и Гърция, който трябва да свърже двете страни от 1 октомври.

Директорът на компанията Gastrade Костис Сифнеос/БТА

Освен завършването на терминала в срок, отбеляза Румен Радев, за страната ни е важно още веднъж да бъдат разгледани възможностите за повишаване на вноса на втечнен газ за България през Гърция, както и за възможностите за включването на България в управлението на порт Александруполис.

По думите му българската страна прави всичко възможно, за да помага на компанията, която строи интерконектора между двете страни, така че той да бъде завършен навреме. „Българското правителство е поело ясен ангажимент към цялото българско общество да гарантира доставките на газ за целия отоплителен сезон на възможно най-добри цени“, каза още Радев.

Представителят на Gastrade Костис Сифнеос заяви, че България ще бъде с приоритет при резервирането на капацитети и увери, че реализирането на проекта върви по план и той ще бъде завършен навреме.

В разговора участват още министър-председателят на служебното правителство Гълъб Донев, министърът на енергетиката Росен Христов, представители на ръководствата на „Булгаргаз“ и на „Булгартрансгаз“.

close

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам