Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Румъния е домакин на срещата на върха на инициативата “Три морета”

Румънският президент Клаус Йоханис ще бъде домакин на срещата на върха на инициативата „Три морета“, която ще се проведе днес в Букурещ. В събитието ще се включат представители на всичките 12 държави, участващи в инициативата (Австрия, България, Хърватия, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Словакия, Словения, Румъния), както и стратегическите партньори – САЩ, Европейската комисия и Германия.

Гости на форума ще има от Гърция, Украйна, Република Молдова, Япония, Обединеното кралство, Франция, Турция и от международни организации като Европейската банка за възстановяване и развитие, Европейската инвестиционна банка, Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, Международният валутен фонд, Световната банка.

Румъния е първата от държавите-участнички в инициативата “Три морета”, която организира среща на върха за втори път. По време на форума Клаус Йоханис ще представи резултатите от мандата на страната начело на инициативата (юни 2022 г. – септември 2023 г.). В края на дискусиите се очаква да бъде приета съвместната декларация, с която Гърция ще стане 13-ата участваща държава в Инициативата като пълноправен член, а Украйна и Република Молдова ще получат статут на асоциирани членове.

“В настоящия геополитически контекст, повече от година и половина след началото на бруталната и незаконна агресия на Русия срещу Украйна, тази платформа за политически диалог на високо равнище се превръща във важен инструмент за укрепване на регионалната и европейска устойчивост”, заяви в навечерието на форума румънският държавен глава.

Букурещ, Румъния

По време на срещата Клаус Йоханис ще насърчи разработването на нови инструменти и партньорства за ускоряване на инвестициите в приоритетни проекти на инициативата, включително чрез създаването на нов инвестиционен фонд, който ще продължи дейността на този, започнат на срещата на върха в Букурещ през септември 2018 г.

Още от Built.bg:  Кметът на София: Нашият ангажимент е до края на мандата ни да има поне един работещ лифт

Инициативата “Три морета” не е институционализирана и няма седалище и секретариат, показва справка на отдел “Справочна” в БТА. Тя обединява 12 страни членки на Европейския съюз, намиращи се между Балтийско, Адриатическо и Черно море. Основната ѝ цел е задълбочаване на интеграцията на региона на Централна и Източна Европа в рамките на ЕС чрез по-голяма свързаност между държавите участнички по оста “Север-Юг” в ключови области като енергетика, транспорт, комуникации, информационни технологии.

Първата среща на инициативата беше на 25 август 2016 г. в Дубровник, Хърватия, а последната – на 20 и 21 юни 2023 г. в Рига, Латвия. Тогава основна тема беше влошената среда за сигурност заради войната в Украйна и новите предизвикателства пред страните от региона. Страните членки създадоха нов вид партньорство – статут на партньор за държави, които искат да станат членове на Европейския съюз. За първи път статутът е предоставен на Украйна.

България беше домакин на шестата среща на високо равнище на инициативата „Три морета“, която се проведе на 8 и 9 юли 2021 г. в София. По време на форума бе приета съвместна декларация на държавните ръководители, израз на общата политическа воля да се работи за ускореното развитие на региона чрез подобрена транспортна, енергийна и инфраструктурна свързаност, чрез стимулиране на публично-частните партньорства и чрез въвеждане на нови иновативни модели за развитие.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам