Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

„Рунградо” в Пхенян: Вижте най-големия стадион в света

Седящи места за 150 000 души и гимнастическо събитие, включващо хореография от 100 000 участници, записано в Книгата на рекордите на „Гинес”. Това е стадион „1 май Рунградо”, който е построен през 1989 г. като отговор на Северна Корея на проведената лятна Олимпиада в Сеул година по-рано.  

Стадионът е завършен на 1 май 1989 г., след строителство, продължило само две години и половина. Открит е в Деня на труда. „Рунградо” има осем етажа и 10 асансьора. Покривът му е съставен от 16 арки, които са разположени в обща окръжност, наподобяващи отгоре венчелистчета на магнолия. Погледнат отгоре, стадионът прилича на цвете, което плува в реката.

Всички трибуни са под покрива. Уникалният покрив е удостоен с първа награда по време на Международното изложение за иновации в строителството в Женева през 1988 г.

Общата застроена площ е малко повече от 200 000 квадратни метра. Този огромен стадион разполага със съблекални, складове, офиси, тренировъчни зали и повече от 1300 помещения. На шестия етаж, той разполага със закрита, гумирана писта за бягане, дълга няколко стотин метра.

Първомайският стадион може да бъде напълнен или изпразнен в рамките на 15 минути благодарение на наличието на повече от 80 входа. Някои от входовете обаче са достъпни само за най-висшите държавни ръководители на Северна Корея.

 

До момента, това е най-големият стадион по капацитет в света. Настилката на стадиона е естествена трева. Използва от националния футболен отбор на Северна Корея, а също и за лекоатлетически състезания, но основно за масови игри, наречени „Ариранг“.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам