Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Русия обяви Международната космическа станция за опасна

Международната космическа станция (МКС) e опасна и неподходяща за целите си, заяви ръководителят на Роскосмос Юрий Борисов, цитиран от Ройтерс.

Москва вече обяви планове да напусне проекта и да изведе в орбита собствена станция.

Според Борисов масовите повреди на оборудването и остарелите части застрашават безопасността на екипажа на МКС, която е на 24 години.

Станцията беше сред малкото области на сътрудничество между САЩ и Русия, дори и когато дипломатическите отношения се влошиха.

След като Русия нахлу в Украйна през февруари т.г. и й бяха наложени множество западни санкции, страната стана по-решителна в желанието си да напусне проекта и да изстреля своя собствена космическа станция след 2024 г.

“Технически МКС е надхвърлила всичките си гаранционни срокове. Това е опасно”, каза Борисов. “Започва лавинообразен процес на отказ на оборудването, появяват се пукнатини.”

Снимка: AP

Ръководителят на Роскосмос заяви, че руската станция ще обикаля Земята около полюсите, което ще й позволи да погледне отвисоко много по-голяма част от територията на Русия и да събере нови данни за космическата радиация.

МКС беше изстреляна през 1998 г. , от ноември 2000 г. работи в рамките на ръководено от американско-руско партньорство, което включва също Канада, Япония и 11 европейски държави. НАСА иска МКС да продължи да функционира до 2030 г., припомня Ройтерс.

Миналия месец Юрий Борисов разкри модел на планираната от Русия станция. Той каза днес, че съоръжението ще бъде отворено за сътрудничество с “приятелски страни”.

Според него западните санкции срещу руската космическа индустрия са разрушили перспективите за по-нататъшно сътрудничество.

Той спомена решението на Европейската космическа агенция да прекрати сътрудничеството с Русия по проекта  “ЕкзоМарс”, който трябва да търси живот на Червената планета до края на десетилетието. “Огромно усилие и колосални средства бяха похарчени за това…, но се намеси политиката и какъв е резултатът? Не трябва да е така, не е редно”, каза Борисов.

Още от Built.bg:  Марк Рюте бе избран генерален секретар на НАТО

Сега Москва насочи поглед към Китай и други “приятелски страни”, с които да си сътрудничи. Борисов заяви, че Русия “търси как да взаимодейства с нашите най-близки колеги, преди всичко с Китай”, за обединяване на усилията за изследване на Луната и на далечния космос.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам