Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Русия официално поиска да плащаме природния газ в рубли

Снимка: БТА

От петък вечер има входирано официално искане от страна на руския контрагент. Тоест, вече директно е заявено искане за плащане в рубли на природния газ, каза в ефира на БНТ министърът на енергетиката Александър Николов.

Той припомни, че позицията на ЕС е, че подобно нещо няма как да се случи и ЕС няма как да се поддава на изнудване. В договорите между партньорите ясно е разписан начинът на плащане и той не включва плащане в рубли, поясни министърът.

Той посочи, че по време на война спазването на правни отношения е доста под въпрос. “Още не мога да кажа какво и как ще се случи след средата на април. Дали ще има механизъм, по който да се плаща в евро и след това да се превалутира и съответно – изкуствено се вдига цената, предстои да видим”, коментира Николов.

Договорът от наша страна се спазва, не сме в нарушение, това е изключително важно да се знае, каза министър Николов. По думите му, ако спре кранчето на газ от Русия, вече се водят допълнителни преговори със съседни държави, с Азербайджан, относно природен газ, втечнен газ, който да бъде доставен. Той би могъл да бъде доставен през Гърция или през Турция, уточни министърът.

“Нека не забравяме, че текущият договор с „Газпром екпорт“ е до края на годината. Това значи, че те трябва да ни доставят природен газ до края на 2022 годината”, каза енергийният министър. Той допълни, че от 1 юли нататък количествата газ, които ще идват по договора с Азербайджан, ще бъдат доста по-високи. Тоест, със сигурност имаме алтернативи и със сигурност можем да се справим, заяви енергийният министър.

Още от Built.bg:  Европейската преса: Си Цзинпин е в Белград, за да запази новия "Път на коприната"

В отговор на въпрос дали КЕВР саботира министерството на енергетиката, министърът каза: “Не, по никакъв повод“. Той разясни механизма, по който се случва приемането на цената за природния газ.

“Предложението идва от “Булгаргаз”, разглежда се в детайли от КЕВР и се приема или се предлага промяна, ако има нужда от такава. Към момента, както “Булгаргаз”, така и КЕВР правят всичко възможно на фона на война, изключително близо до нас, все пак да се спазва някакъв нормален механизъм, който да държи цената до максимална степен социално приемлива”, заяви министър Николов.

По думите му, цената за това, което се случва в Украйна, я плащаме всички. “За съжаление ще е трудно, трябва да бъдем максимално откровени към всички. Няма как при положение, че се използват всички възможни средства при тази война, това да не включва и икономически ефект, който за съжаление се плаща от обществото”, каза министърът. Той посочи, че това, което са направили КЕВР, заедно с “Булгаргаз” е, че в доста по-тежкия месец март са успели да задържат цената близо до тази през февруари, с 3 процента повишение тогава.

От тук нататък отоплителният сезон е близко до приключване, съответно ефектът като общ разход за домакинствата няма да е толкова сериозен, каза Николов.

По повод на искането от премиера Кирил Петков българските служби на проверят дали в инвестиционния фонд GEMcorp, с който в София е подписан меморандум, има руски капитали, министър Николов каза, че относно конкретната компания има много неща, които целенасочено се пропускат.

Първо, посочи министърът, има подписан инвестиционен меморандум, което значи инвестиционни намерения. Второ, няма подписан документ изрично и само с GEMcorp, има подписан документ, който включва и втора компания, която се казва IP3. Всичко това целенасочено се пропуска, за да може да се постигне скандал, коментира министърът.

Още от Built.bg:  Грузия прие на последно четене закона за чуждестранните агенти

Той каза, че изключително много се радва, че премиерът е окуражил проверка от страна на ДАНС. Ако има каквито и да е проблеми, едва ли двама изпълнителни директори на две различни компании ще дойдат с лицата си тук.

Отделно от това самата компания, GEMcorp предостави пълен достъп на службите до всичко с изрично предоставено писмо към премиера с копие до мен, информира министър Николов. Той каза, че окуражава цялата информация да бъде извадена наяве. Относно меморандума, министърът каза, че има много компании, с които се работи към момента, голяма част от тях са избягвали България много години по ред причини.

Николов съобщи, че единственото конкретно нещо до момента, заявено от компанията IP3, е изпълнението на анализ за “Топлофикация София”, за да може това дружество да престане да трупа огромни задължения. Това конкретно намерение е заявено няколко дни преди да се подпише меморандума, уточни министърът.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам