Бюлетин

Русия спря доставките на газ и за Дания

Най-голямата енергийна компания в Дания обяви днес, че Русия спира доставките на природен газ поради отказа й да плаща за тях в рубли.

Това е поредната ескалация на напрежение в енергетиката в Европа поради войната в Украйна, коментира АП. Още в края на април Русия спря газовите доставки за България и Полша, а през май и за Финландия, които също отказаха да изпълнят нейното изискване да плащат за тях в рубли. Вчера от Москва спряха кранчето и на Нидерландия.

Датската енергийна компания “Йорстед” (Orsted) обяви, че не очаква да ограничи доставките на природен газ за своите клиенти. “Запазваме категоричната си позиция, че няма да плащаме в рубли. Бяхме подготвени за това развитие на нещата”, заяви главният изпълнителен директор на Мадс Нипер. От компанията обявиха, че поради спирането на руските доставки Дания ще започне да купува по-големи количества газ от европейските газови пазари.

Според датската енергийна агенция през първите 18 седмици на 2022 г. руските газови доставки са формирали около 25 процента от потреблението в ЕС. От агенцията обявиха, че спирането на руските доставки няма да има непосредствени последици за страната. “Разполагаме с газови запаси и доставките за клиентите ни все още са гарантирани”, съобщават от агенцията. В Дания около 380 хиляди домакинства се отопляват на газ.

В края на март руският президент Владимир Путин подписа указ, с който изисква държавите в списъка на т.нар. “неприятелски държави” да започнат да плащат за руския природен газ в рубли. Това се случи месец след началото на военната инвазия на Москва срещу Украйна, която стана повод САЩ, Великобритания, страните членки на ЕС и други държави да наложат санкции срещу Русия.

Още от Built.bg:  Путин обяви частична военна мобилизация в Русия
close

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Войната в Украйна

Избрано за Вас

Последвайте ни

Най-споделяното от Built.bg

Коментари и анализи

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Инфраструктура

Архитектура

Създателите

Градска среда и Урбанизъм

Бохемски истории

Be Green

Built.bg Podcast

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам