Бюлетин

Руската икономика – на ръба заради въздействието на международните санкции

СНИМКА: AP

Руската икономика не може да оцелее безкрайно с финансовите си резерви и ще трябва да се трансформира, за да се справи с въздействието на международните санкции, заяви управителят на Руската централната банка Елвира Набиулина, цитирана от Ройтерс.

Ще е необходимо време до 2024 г. за да се върне инфлацията до целевата си стойност от 4 процента, каза също Набиулина.

“Има краен период, в който икономиката може да работи с натрупаните резерви. През второто и третото тримесечие на годината вече ще навлезем в период на структурна трансформация и търсене на нови бизнес модели”, каза тя и добави, че санкциите засегнаха основно финансовия пазар, “но сега те ще започнат да влияят все повече на икономиката”.

“Основните проблеми ще бъдат свързани с ограниченията върху вноса и логистиката на външната търговия, а в бъдеще и с ограниченията върху износа”, предупреди Набиулина, като каза и че руските компании ще трябва да се адаптират.

“Производители ще трябва да търсят нови партньори, логистика или да преминат към продукти с остаряло производство”, каза също тя и добави, че износителите ще трябва да търсят нови партньори и логистични споразумения и “всичко това ще отнеме време”.

Централният банкер на Русия очерта няколко мерки, които да помогнат на икономиката да се адаптира.

Банката обмисля да направи продажбата на валутни приходи от износителите по-гъвкава. Също така тества издаването на цифрови рубли, за да даде възможност на руснаците да извършват преводи между цифрови портфейли. Пилотните операции са планирани за втората половина на годината, съобщи Набиулина.

Руската централна банка повиши повече от двойно основния си лихвен процент до 20 процента, след като бяха въведените международни санкции срещу страната зарада инвазията в Украйна, но след това го намали до 17 процента, което сигнализира за предизвикателна икономическа среда и забавяне на инфлацията.

Още от Built.bg:  Може ли войната в Украйна да ускори зеления преход в енергетиката?

Същевременно днес курсът на рублата към 07:30 часа по Гринуич (GMT) слабо се промени при 79,65 рубли за долар и добави 0,2 процента към стойността си до 85,15 рубли за евро.

До края на април рублата може да получи подкрепа от данъчни плащания, тъй като компаниите трябва да платят рекордните 3 трилиона рубли (37,50 милиарда долара) данъци.

Същевременно руските фондови индекси спадат. Деноминираният в долари индекс RTS се понижи с 0,9 процента до 946,7 пункта. Московският борсов индекс MOEX, базиран в рубли, загуби 1 процент до 2402 пункта.

close

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Войната в Украйна

Избрано за Вас

Последвайте ни

Най-споделяното от Built.bg

Коментари и анализи

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Инфраструктура

Архитектура

Създателите

Градска среда и Урбанизъм

Бохемски истории

Be Green

Built.bg Podcast

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам