Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Руски ракетни удари и десантни операции срещу Украйна

За руски ракетни удари и десантни операции срещу Украйна съобщават очевидци и местни медии, след като руският президент Владимир Путин разпореди рано тази сутринн началото на военна операция срещу Украйна. Командни центрове на украинската армия в Киев и Харков са подложени на руски ракетни удари след 5 часа тази сутрин, съобщи „Украинская правда“, цитирана от Ройтерс, като се позовава на източник от украинското вътрешно министерство.

Агенция „Интерфакс“ съобщава за десантни операции на руския черноморски флот в Азовско море и в Одеса.

Според очевидец в Киев са се чули далечни силни шумове, подобни на артилерийска стрелба, съобщи Ройтерс. За стрелба край главното летище на украинската столица съобщи и агенция Интерфакс, като се позовава на локални медии.

Изглежда, че руската инвазия в Украйна е в ход, е заявил пред агенцията представител на НАТО, който е пожелал да остане неназован. “Силно изглежда, че се е почнало”, е казал той.

Очевидци съобщават и за експлозии, които са били чути в руската Белгородска област, която граничи с Украйна.

Путин обяви началото на военна операция в Украйна

В телевизионно обръщение по-рано тази сутрин руският президент Владимир Путин обяви, че е взел решение за провеждане на “специална операция за защита на Донбас”, съобщи ТАСС. Той каза, че отговорността за евентуално кръвопролитие ще лежи изцяло на съвестта на „украинския режим“ и призова украинските военнослужещи незабавно да сложат оръжие и да си отидат у дома.

Той каза, че Москва няма да допусне появата на ядрено оръжие в Украйна.

Според думите на Путин в плановете на Русия не влиза окупацията на украински територии и действията на Русия не са свързани с нанасяне на вреда на интересите на Украйна, а със защита на самата себе си от „тези, които са взели Украйна за заложник“.

Още от Built.bg:  Васил Терзиев: Ще бъдат спрени 21 незаконосъобразни обществени поръчки

Путин заяви, че в случая на намеса в ситуацията в Украйна отвън, Русия ще отговори незабавно.

Руският президент каза още, че решението за операция в Украйна е било взето в отговор на молбата на лидерите на двете републики в Донбас (сепаратистките Донецка и Луганска – б.ред.). Целта на операцията, каза руският лидер, е „защитата на хората, хкоито в течение на осем години са подложени на издевателства, геноцид от страна на киевския режим, и затова ние ще се стремим към демилитаризация и денацификация на Украйна, а също така и към предаването на съд на тези, които са извършили многобройни кървави престъпления против мирните жители, включително граждани на Руската федерация“.

Путин каза, че “Русия остава една от най-мощните ядрени държави на планетата, затова у нито един потенциален агресор не трябва да има съмнение в това, че той ще бъде напълно разгромен”.  “Що се отнася до военната сфера, съвременна Русия даже и след разпада на СССР и загубата на значителна част от ядрения потенциал днес е една от най-мощните ядрени държави.

Нещо повече – има определени преимущества в ред най-нови видове въоръжения. В тази връзка у никого не трябва да има съмнение, че прякото нападение над Русия ще доведе до разгром и ужасни последствия за потенциалния агресор”, каза Путин.

Путин каза, че Русия не планира окупация на украински територии, но се застъпва за правото на народите на Украйна на самоопределение. „В нашите планове не влиза окупация на украински територии, ние на никого и нищо не се каним да налагане със сила“, каза руският президент.

Още от Built.bg:  Започва избора на следващ председател на ЕК

Той припомни принципа за правото на нациите на самоопределение. „Нито при създаването на СССР, нито след Втората световна война, никой никога не е питал хората, живеещи на едни или други територии, влизащи в съвременна Украйна, за това как те самите искат да устроят живота си.

В основата на нашата политика е свободата“, каза Путин, като подчерта, че става дума за свобода за всички „самостоятелно да определят своето бъдеще и бъдещето на своите деца“. „И ние смятаме за важно от това право – правото на избор – да се възползват всички народи, които живеят на територията на днешна Украйна. Всички, които го поискат“, каза руският лидер.

Русия в продължение на 30 години се опитва да се договори с НАТО за гарантиране на равна и неделима сигурност, но в отговор се сблъскваше с цинична измама или шантаж, каза руският президент. Севрноатлантическият съюз в това време, продължи Путин, неспирно се разширяваше. „“Военната машина се движи. И, повтарям, приближава се плътно към нашите граници“, заяви той.

Примерът на Съветския съюз показва, че парализата на властта и волята е първата крачка към деградацията и забравата, каза Путин.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам