Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Руски съд разпореди на Каспийския петролен консорциум да спре операциите си

Refinery Petroleum Gasoline Oil  - cmafla / Pixabay

Руски съд разпореди на Каспийския петролен консорциум (CPC), един от най-големите тръбопроводи в света, да спре операциите си за срок от 30 дни, предаде Ройтерс.

Консорциумът, който обслужва около 1 на сто от петрола в света и включва компании като “Шеврон” (Chevron) и “Ексън” (Exxon), съобщи, че решението идва след проблеми като петролни разливи и ще се съобрази със съда, но ще обжалва решението.

По данни на Ройтерс тръбопроводът е работел поне до следобеда на 5 юли, но няма данни дали операциите са продължили и на следващия ден.

Проверка от страна на руските власти установила, че документацията за действия при извънредни обстоятелство е непълна, посочват от CPC. Властите дали на консорциума до 30 ноември да реши проблема, но местните власти неочаквано поискали тръбопроводът да спре работа, а съдът уважил искането им, посочва ДПА.

През миналата година по тръбата са изнесени 54 милиона тона казахстански петрол чрез терминал на Черно море. Капацитетът му е 67 милиона тона и през него минава около 80 на сто от казахстанския петрол.

Казахстанският президент Касим-Жомар Токаев наскоро предложи да увеличи доставките на газ и петрол към ЕС, за да намали ефекта от намалените руски продажби.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg:  До 2030 г. се предвижда довършване на всички хоризонтални трасета при "Хемус" и "Рила", и стартиране на АМ "Черно море"

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам