Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Руските капитали в енергетиката – още една ахилесова пета на Германия

Изправена до стената заради зависимостта си от руския газ, Германия се оказа с още една ахилесова пета – тежестта на руските капитали в нейните петролни рафинерии, петролопроводи и газохранилища, пише Франс прес.

Филиалите на “Газпром” и “Роснефт” играят ключова роля в енергийната инфраструктура на страната.

Германските политически и икономически лидери се озоваха пред развалините на сътрудничеството с Русия, което дълго време бе смятано за гаранция за разведряването на отношенията с режима на Владимир Путин, отбелязва сп. “Шпигел”.

Хранилища 

В началото на април германското правителство взе безпрецедентно решение – да поеме временно контрола над германския филиал на “Газпром”. Радикалната мярка беше обяснена с неясни правни отношения, нарушаване на някои регулационни норми при непрозрачно прехвърляне на собствеността на предприятието. Министърът на икономиката Роберт Хабек спомена за предизвикателства с обществен характер и от гледна точка на националната сигурност.

Снимка: AP

Това твърдение съвсем не е безоснователно: само газохранилището “Реден” в Долна Саксония, собственост на “Газпром”, представлява около 20 процента от общите мощности за складиране на газ в Германия. То е с капацитет 4 милиарда кубични метра газ и е смятано за най-голямото в Европа. До 2015 г. е принадлежало на германската група БАСФ (BASF), след което е било продадено на “Астора” (Astora), филиал на “Газпром”.

Руската група е заподозряна, че умишлено е поддържала ниско равнище на запълненост на газовите хранилища през лятото преди инвазията в Украйна. Хранилището в Реден вече е запълнено едва на 0,5 процента.

“Астора” притежава други складови инсталации в Йемгум, на границата с Нидерландия, и в Хайдах, в Австрия.

“Газпром Германия” има дялово участие и голямо хранилище в солна мина близо до Хамбург.

Още от Built.bg:  "Файненшъл Tаймс": Лидерите на ЕС обсъждат мерки срещу Орбан заради посещението му в Москва

Дистрибуторски мрежи 

“Газпром Германия” притежава и 50,03 процента в един от най-големите оператори на газоразпределителни мрежи в Германия – “Газкейд” (Gascade).

Предприятието описва своята мрежа от газопроводи, дълга 3200 километра, като европейски транспортен хъб за природен газ. Нейните съоръжения “Ойгал” (Eugal), “Мидал” (Midal), “Стегал (Stegal) и “Веда” (Weda) пренасят суровината към големите германски градове.

На интернет сайта си операторът изтъква, че действа независимо: “транспортната активност на “Газкейд” не подлежи на влиянието на “Газпром” или на някой друг акционер”.

Други важни връзки като северноевропейският газопровод НЕЛ (NEL) и газопроводът ОПАЛ (OPAL) на Балтийско море принадлежат на компанията “Вига транспорт” (Wiga transports), в която “Газпром Германия” има дял от 49,98 процента.

Останалата част от “Газкейд”  и “Вига транспорт” принадлежи на германската група “Винтерсхал Деа” (Wintershall Dea), в която руският олигарх Михаил Фридман, вече обект на западни санкции, държи една трета.

С пазарен дял от около 20 процента “Вингаз” (Wingas), 100 процента филиал на “Газпром Германия”, играе първостепенна роля в газоразпределението, най-вече за германските общински служби, промишлени предприятия и електроцентрали.

Държавното попечителство на филиалите на “Газпром” е планирано до 30 септември. През този период правителството ще трябва да избере дали да национализира дружествата или да ги продаде на нов собственик.

Рафинерии

Филиалът “Роснефт Германия” на руския петролен гигант твърди, че осигурява една четвърт от целия германски внос на суров петрол.

Компанията е мажоритарен собственик на рафинерията Пе Се Ка (PCK) в Швет, източно от Берлин. Обектът може да обработва около 11,6 милиона тона петрол годишно, което се равнява на около 11 процента от общото потребление на петрол в Германия.

Още от Built.bg:  Програмата за "Устойчив преход към гъвкави и зелени предприятия – STAGE" отвори нова покана за грантове

“Роснефт” иска да изкупи 37,5-процентното участие на англо-нидерландската “Шел” (Shell) в рафинерията и така делът му да достигне 92 процента.

Централното управление на Роснефт в Москва, снимка: wikipedia.org

Федералната антикартелна служба одобри тази трансакция едва няколко дни преди избухването на войната. В момента министерството на икономиката проучва дали придобиването все още може да бъде осъществено.

“Роснефт Германия” държи също така 24 процента и близо 29 процента от акциите на големите рафинерии “Миро” (Miro) и “Байернойл” (Bayernoil) в Южна Германия.

Подобно на “Газпром” в газовия сектор, “Роснефт” е един от големите дистрибутори и логистични играчи за петрола. Според в. “Ханделсблат” предприятията от групата осигуряват доставките на 4000 големи клиенти в Германия.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам