Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Руските милиардери плават към Черна гора и Малдивите, за да се спасят от санкциите

Черна гора и Малдивите влязоха в новините на Си Ен Би Си, но какво е общото между тях? Те са част от новината, че супер яхти – собственост на руски олигарси, свързани с президента Владимир Путин, са в движение, докато Съединените щати и техните съюзници подготвят допълнителни санкции за активите на милиардерите след инвазията в Украйна.

Данните от „Марин Трафик“, обявени от телевизионния канал, показват, че поне четири луксозни яхти, собственост на руски бизнесмени, се движат към Черна гора и Малдивите, след като през последните дни бяха обявени широк спектър от санкции срещу приближени на Путин.

Вагит Алекперов, президент на руския „Лукойл“, плава с яхтата си за Черна гора, сочат данните на „Марин Трафик“. Очаква се той да пристигне от Барселона в следващите дни. Яхтата на Алекперов е известна като „Галактика Супер Нова“ и разполага с „шестметров басейн със стъклено дъно и водопад“. И още – с хелипорт, асансьор и голям плажен клуб. Богатството на Алекперов е с нетна стойност от малко под 25 милиарда долара, според „Форбс“.

Черна гора е член на НАТО и кандидат за членство в Европейския съюз и вече обяви, че ще се присъедини към санкциите на ЕС срещу Русия, припомня Си Ен Би Си.

Към Малдивите пътували поне три яхти на руски милиардери. Островната държава от години е магнит за туристи от Русия, а министърът на туризма на Малдивите каза, че руската инвазия ще има голямо влияние върху туристическия й сектор.

Яхтата „Клио“ на милиардера Олег Дерипаска е напуснала Шри Ланка преди почти две седмици и се очаква скоро да пристигне на Малдивите, сочи „Марин Трафик“. Богатството на руския олигарх е с нетна стойност около 4 милиарда долара. Дерипаска и свързани с него компании попаднаха под санкции от САЩ през 2018 г. Срещу него се е водело разследване по обвинения за пране на пари, изнудване и заплахи към конкуренти.

Още от Built.bg:  Франция след изборите: Три блока, нито един с мнозинство

Сега Олег Дерипаска е един от няколкото милиардери, базирани в Русия, които се противопоставят на конфликта в Украйна. „Мирът е приоритет. Преговорите трябва да започнат възможно най-скоро“, написа преди ден Дерипаска в „Туитър“. 

Малдивите нямат споразумение за екстрадиция със Съединените щати, според данните, които цитира ТВ канала.

Активите на набелязаните руски лидери вероятно ще понесат нов удар, тъй като администрацията на президента на САЩ наскоро обяви създаването на работна група, която ще се занимава с тях, включително с техните яхти и вили.

Франция съставя подобен списък за имуществото на руски олигарси. Списъкът включва автомобили и яхти, които могат да бъдат конфискувани като част от санкциите на Европейския съюз.

„Тази седмица стартираме интернационална трансатлантическа работна група за идентифициране, намиране и замразяване на активите на санкционирани руски компании и олигарси – техните яхти, вили и всички незаконни печалби, които можем да намерим и замразим“, гласеше съобщение в „Туитър“ на Белия дом. Затова именно руските богаташи местели яхтите си на други пристанища, надявайки се да избегнат конфискацията.

Си Ен Би Си уточнява, че споменатите в историята милиардери и правителствата на Малдивите и Черна гора не са отговорили на тяхната молба за коментар.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам