Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

С биогаз срещу зависимостта от Русия

Сред полята югозападно от Париж местните фермери се готвят да се включат в битката на Европа за освобождаване от зависимостта й от руския газ. Съвсем скоро те ще пуснат в експлоатация едно ново съоръжение, в което се смесват остатъци от земеделска продукция, за да ферментират и да се превърнат в биогаз, предава Асошиейтед прес.

Това е едно от възможните решения, посредством които Старият континент ще опита да спре да плаща на Русия милиарди за нейните изкопаеми горива и така непряко да финансира войната на Кремъл срещу Украйна.

Малките селски газови инсталации, които осигуряват енергия за не повече от няколко хиляди разположени близо до тях домове, обаче едва ли, или поне не съвсем скоро, ще бъдат в състояние да заменят огромните потоци руски газ, течащ към Европа и захранващ милиони бизнеси и домакинства.

А и критиците на подобни инициативи твърдят, че фермерите трябва да произвеждат храни, особено когато те драстично поскъпват заради войната в Украйна, а не газ. При все това биогазът е едно от оръжията за намаляване на европейската енергийна зависимост.

Според Европейската асоциация за биогаз (EBA) ЕС е в състояние бързо да увеличи производството на биометан, който да запълни тръбите с природен газ. Инвестиция от 83 милиарда евро, което е по-малко от сумата, плащана от страните членки годишно на Русия за доставки на газ, би довело до десетократно увеличение на производството на биометан до 2030 г. и би спомогнало за замяната на около една пета от внасяния от ЕС газ, посочват от ЕВА.

Фермерите от селцето Соншамп край Париж смятат, че техният нов завод за биогаз ще даде своя принос за освобождаването на Европа от хватката на Кремъл.

Още от Built.bg:  Трети нюанс крайнодясно в Европейския парламент

“Не е правилно да купуваме газ от тези, които водят война срещу наши приятели”, казва Кристоф Робен, който отглежда пшеница, рапица, захарно цвекло и пилета и е един от шестимата инвеститори в завода. “Ако искаме да потребяваме зелена енергия и да се откажем от руския газ, просто нямаме избор. Трябва да намерим алтернативни решения”.

Биогазът се произвежда при ферментация на органични материали – земеделска продукция и отпадъци. Робен оприличава процеса на храна, оставена задълго в затворен контейнер. “Когато го отворите, той прави “пуф”. Ние, обаче, не го отваряме, а просто събираме газа, който се образува в процеса на ферментация”.

Газът от инсталацията в Соншамп може да задоволи потребностите на 2000 домакинства. Той ще бъде пречистен в биометан и инжектиран в тръбопровод до близкия град Рамбуйе, за да се ползва в болницата, плувния басейн и немалко домове. “Това е чудесно. Децата ще се възползват от местния газ”, казва Робен.

Както навсякъде в Европа, така и във Франция производството на биометан все още е ограничено, но постоянно се разраства. Седмично в страната биват откривани по три нови инсталации, а общият им брой се увеличи от едва 44 в края на 2017 г. до 365 през 2021 г. А обемът на произведения от тях газ за националната мрежа почти се е удвоил през миналата година в сравнение с 2020 г. и е достатъчен за 362 000 домакинства.

От началото на войната в Украйна в края на февруари френското правителство предприе няколко стъпки, за да ускори производството на биометан. По данни на индустрията през 2021 г. биометанът е задоволявал близо 1 на сто от нуждите на страната. За тази година се очаква двойно увеличение, а към 2030 г. близо 20 процента от газовото потребление във Франция трябва да се базира на биометан. Това би било повече от внесения от Русия газ през 2021 г.

Още от Built.bg:  Нови санкции за Русия: ЕС наложи ограничения за търговията с втечнен газ

Фермерите в Соншамп са взели 5 милиона евро заеми и са получили 1 милион евро държавна субсидия, за да построят завода си, казва Робен. Те са сключили 15-годишен договор с енергийната компания “Анжи” (Engie), за да й продават биогаз на фиксирана цена. Това ще ограничи възможностите им да печелят сериозно от високите цени на газа, но ще им гарантира стабилен и сигурен доход. “Няма да станем милиардери”, посочва Робен.

Работниците вече приключват строителството и заводът е почти готов за включването му към газовата мрежа. Купчини земеделски отпадъци – люспи от пшеница, кори от захарно цвекло, обелки от лук и дори пилешки изпражнения, са натрупани и готови да захранят контейнерите за фермантация.

Зимен ечемик, специално отглеждан за производство на биогаз, ще съставлява близо 80 на сто от 30-те тона органичен материал, който ежедневно ще влиза в завода.

Робен е убеден, че ечемикът няма да попречи на отглеждането на други култури, ползвани за храна. Вместо една реколта годишно, фермерите ще имат три на всеки две години, като ечемикът ще бъде по средата.

В Германия, най-големият производител на биогаз в Европа, правителството намалява отглеждането на земеделски култури специално за горива. Делът на царевицата, разрешена за ползване в съоръжения за биогаз, ще бъде намален от 40 на 30 процента до 2026 г. Вместо това на операторите на такива инсталации ще бъдат предложени финансови стимули, за да преминат към ползване на отпадъчни продукти като, например, оборски тор или слама.

В Германия работят около 9500 такива съоръжения, повечето малки, като те захранват с ток и отопление малки населени места. Според Андреа Хорбелт, говорителка на Германската асоциация за биогаз, производството на биометан може да си удвои за броени години, но няма да е евтино. “Употребата на биогаз за производство на електричмество е по-скъпо от солари и вятър и винаги ще си остане такова”, казва тя.

Още от Built.bg:  Ще успее ли Макрон да преодолее още една криза?

В края на процеса, произвеждащ биогаз, фермерите от Соншамп ще се сдобият и с богати на азот и калий остатъци, които могат да използват, за да наторят полята си и намалят потреблението на индустриални торове. “Това е кръгова и зелена икономика, което много ме радва”, казва Робен. “Това е изключително приключение”.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам