Бюлетин

С близо 40 процента са се повишили продажбите на злато през първите 6 месеца на годината

С 30-40 процента скачат продажбите на злато през първите 6 месеца на годината, сравнено със същия период на миналата година, съобщава компанията “Тавекс” (Tavex). Цената на 1 тройунция злато в средата на 2021 г. е била 1535 евро, докато днес тя достига 1734 евро за тройунция (една тройунция е равна на 31,1034768 грама).

Компанията, която за последните 10 години е продала близо 50 тона злато, споделя, че българските потребители търсят предимно основни инвестиционни продукти – 100 грама кюлче, 50 грама кюлче, 1 тройунция – кюлче, монети от 1 тройунция, като Австралийско Кенгуру, Австрийска Филхармония, 20-франковите монети. Засилен интерес има и към Tavex кюлчетата от 1 грам (около 100 процента ръст).

Друга тенденция е повишеният дял на онлайн поръчки както на златни продукти, така и на валути. С около 30 на сто е нараснал делът на онлайн сделките, отчитат от компанията. Въпреки че все още се възприема за нетрадиционна идеята за покупка на валута през онлайн магазин, пазарът все повече узрява за това. По този начин клиентите имат възможност да набавят екзотична валута за своята почивка, като платят дистанционно и я получат удобно у дома или в офиса си, без ограничение в коя точка на България се намират.

По отношение на валутите, от компанията споделят, че има засилено търсене към Албански лек, Хърватската куна, Унгарски форинт, Сръбски динар, Македонски денар, Босненска марка. Раздвижването в т.нар. туристически валути се дължи на възобновяването на много полети от България през 2022 г., както и отмяната на голяма част от противоепидемичните мерки.

close

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Войната в Украйна

Избрано за Вас

Последвайте ни

Най-споделяното от Built.bg

Коментари и анализи

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Инфраструктура

Архитектура

Създателите

Градска среда и Урбанизъм

Бохемски истории

Be Green

Built.bg Podcast

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам