Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

С изграждане на научната лаборатория в базата ни на Антарктида започва 30-ата Българска антарктическа експедиция

Изграждане основите на научната лаборатория в българската изследователска база “Св. Климент Охридски” на о.Ливингстън в Антарктида и работа върху седем научни проекта са основните задачи пред участниците в 30 – ата Българска антарктическа експедиция.

Това каза пред журналисти проф. Христо Пимпирев, председател на Българския антарктически институт и ръководител на националните антарктически експедиции.

София (17 ноември 2021 ) Президентът Румен Радев връчи на церемония на “Дондуков” 2 националното знаме на участниците в 30-ата Българска антарктическа експедиция по повод заминаването им за Ледения континент. Ръководител на експедицията е проф. Христо Пимпирев. Пресфото-БТА снимка: Владимир Шоков (ПК)

Днес на церемония на “Дондуков”2 президентът Румен Радев връчи националното знаме на експедицията преди заминаването й за Ледения континент.
Първата група от 15 човека тръгва за Антарктида на 19 ноември, сред тях са и четирима строители от с. Чепинци. Втората част от експедицията от 11 учени трябва да замине в средата на януари 2022 г.

Проф. Пимпирев изрази надежда през октомври следващата година към българската база да се отправи и новият български военен научноизследователски кораб “Св.св. Кирил и Методий”. В момента корабът трябва да има задължителен ремонт и полярниците ни от 30-ата експедиция ще използват отново транспорт на партньорски държави като Аржентина, Испания, Португалия, Бразилия, за да стигнат до Антарктида.

За 30-ти пореден път наши полярници се отправят към Белия континент, към онази малка България, която те изграждат с много любов, с възрожденски устрем, с любознателност към науката и към чудесата на природата, посочи президентът Румен Радев в приветствието си на церемонията. Той заяви, че благодарение на дългогодишните усилия и далновидността на нашите изследователи, България се нареди сред полярните държави и продължава да утвърждава своето авторитетно място на Белия континент и на световната карта на научните достижения.

Още от Built.bg:  В МВВР беше обсъдено разширение на околовръстния път

Президентът посочи, че наблюденията и научните изследвания на Антарктида са ключ към екологията, към борбата с климатичните промени, към разгадаването на тайните на нашата планета, към нашето устойчиво развитие.

София (17 ноември 2021 ) Президентът Румен Радев връчи на церемония на “Дондуков” 2 националното знаме на участниците в 30-ата Българска антарктическа експедиция по повод заминаването им за Ледения континент. Ръководител на експедицията е проф. Христо Пимпирев (дясно). Пресфото-БТА снимка: Владимир Шоков (ПК)

Румен Радев каза още, че ползите от присъствието на българските изследователи на Антарктида се осъзнават от обществото и те продължават да получават неговата подкрепа и подкрепата на българската държава.

Ние сме уважавана полярна нация, каза проф.Пимпирев и изтъкна, че българските учени и колегите им от цял свят, които изследват Антарктида правят открития, които са важни за цялото човечество. Антарктида е наука, външна политика, екология, Антарктида е бъдещето на човечеството, каза проф.Пимпирев.

В тези бурни времена ние пак заминаваме, защото това, което правим е за бъдещето на България и на човечеството, каза още той. Христо Пимпирев благодари на президентската институция и на президента Радев за подкрепата, която българските полярни експедиции получават.

Пред журналисти проф. Пимпирев коментира, че 30-ата експедиция ще се проведе в една разведряваща се COVID обстановка, за разлика от миналата година, когато заминаха само шест души. Всички са здрави, подготвени, минали са всички тестове, имат COVID-сертификати, посочи още той.

По време на първата част от експедицията трябва да бъдат положени основите на новата научна лаборатория в българската база, в която освен нашите учени ще работят и техни чуждестранни колеги от цял свят. Проф. Пимпирев посочи необходимостта от модерна научна лаборатория за българската база и допълни, че тя е включена в пътната карта за научна инфраструктура в България и в ЕС.

Още от Built.bg:  Шест институции участват в проверката в данъчните складове на "Лукойл" у нас

От проектите, върху които ще работят учените, два са в областта на медицината, единият от тях е много екстравагантен и ще изследва съня, защото по наблюдения на полярниците на Антарктида често се сънуват починали близки и роднини и проектът ще “търси” дали ли има някакъв тунел към Космоса от Антарктида, обясни проф. Пимпирев.

В изследването ще бъдат включени освен българските полярници и техни испански колеги от съседната база “Хуан Карлос”. Учените ще работят и по проекти в геофизиката за изследване движението на земната кора, по геоложки проект за проучване на полезните изкопаеми, на които е богат района на базата ни, както и по три биоложки проекта за изследване на уникалното биоразнобразие на Антарктида.

На церемонията проф. Христо Пимпирев подари на президента Радев яке, част от екипировката на полярниците ни от 30-ата експедиция.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам