Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Сандов: АПИ да реши за нова екоoценка на проекта през Кресна

АПИ трябва да реши за нова екооценка за проекта за аутобана през Кресна. Това заяви в ефира на БНТ бившият министър на екологията Борислав Сандов. Коментарът му, е във връзка с решението му да отмени оценката на въздействието върху околната среда за трасето през този район на недостроената автомагистрала „Струма“.

Той уточни, че това е било единствено възможното действие, като причината е писмо от Еврокомисията до България. В него се казва, че не може да се предрешава къде да е трасето, преди да се направи нова екооценка, която да е в своята пълнота.

В нея трябва да има оценка за съвместимост с целите на „Натура 2000“, защото това е едно от най-богатите на биоразнообарзие места в България. Има варианти то да се заобиколи, но няма вариант да си направим ново Кресненско дефиле. Последната екологична оценка на програмата „Транспортна свързаност“ подписана от моя предшественик Асен Личев, също изисква за участъка през Кресна да се прави през нов ОВОС. Не говорим за спиране на проекта за магистралата, а за едно огромно забавяне, защото АПИ и МРРБ не искат да се съобразят с екологичното законодателство на ЕС и на българската държава.

Това каза Сандов и за пореден път опроверга и твърденията, че ще се наложи България да връща пари за ненавременното довършване на строеж на автомагистралата. Причината била в липсата на пари по транспортната европрограма, защото те са пренасочени за довършването на аутобана до сръбската граница. Според него, АПИ трябва да реши, заедно с всички заинтересовани страни къде да е новото трасе – може да е дългият тунел или изцяло източен обход.

Още от Built.bg:  Строителство и ремонт на близо 145 км. пътища са започнати от МРРБ в мандата на служебния кабинет

По думите му предишното ръководство на МРРБ се е опитвало да прокара бърз избор и подписване на договор с избрания изпълнител на трасето през Кресна, по стария път, който се използва сега. Стремежът им е бил строежът на предният лот преди дефилето да се направи така, че да предопредели вкарването на аутобана в южна посока единствено по това трасе.

Борислав Сандов, снимка: БТА

Според Сандов, това което искат от пътната агенция е отново през Кресна да се строи нещо, което няма да е магистрала, а подобие на участъка от АМ „Струма“ след Перник, който на практика не е магистрала и там край с. Боснек стана катастрофата през миналата с македонския автобус десетки жертви. Да припомним, че преди години въпросната отсечка, бившият лот 1 на аутобана към Солун, дълго време нямаше дори акт 16, заради разлики в нанасянето му в кадастъра.

„АПИ се забави 6 месеца, да организират безопасността на движението през рисковия участък на сегашния път през дефилето и накрая изкараха еколозите виновни. Не ограничиха скоростта там“, констатира той.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам