Бюлетин

Сандов: Издадени са 5 разрешителни за ползването на река Струма за изграждането на участъци от автомагистралата

Във връзка с изграждането на участъци от автомагистрала „Струма“, лот 3.1 Благоевград – Крупник, от директора на Басейновата дирекция „Западнобеломорски район“ са издадени пет разрешителни за ползване на воден обект – река Струма. Това съобщи по време на парламентарния контрол вицепремиерът по климатичните политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов. Той отговори на въпрос на депутата от „Продължаваме Промяната“ Владимир Табутов относно сигнал за проблем с оттичането на река Струма в частта до Благоевград. Министърът информира, че издадените разрешителни са за изграждане на мост от пътната връзка, полувиадукт от ляво платно, мост при река Струма, защита на насип и ново мостово съоръжение.

Сандов посочи още, че има изисквания за предоставянето право на ползване на реката, за да се предотвратят наводнения. Сред тях са строителството да се изпълни съгласно одобрения инвестиционен проект, включващ план за безопасност и здраве, и проект за управление на строителните отпадъци. При това се изисква да няма нарушаване възможността за свободно оттичане на водите на река Струма, коментира вицепремиерът.

Другото изискване е строителството да се извършва така, че да не се намалява проводимостта на речното легло. След приключване на строителството – профилът на реката да бъде възстановен в проектния си вид. По думите на Сандов е констатирано, че условията са изпълнени.

Вицепремиерът каза, че във връзка със строителството на лот 3.1 на автомагистрала „Струма“ са направени тази година две проверки. При една от тях – на 31 януари е установено струпване на земни маси в района на село Мощанец. По време на обхода комисията констатира подкопаване на левия бряг на река Струма, който е в непосредствена близост до път София – Кулата, в резултат на ерозия. Този участък предстои да бъде обследван през 2022 от междуведомствената комисия, назначена от областния управител на Благоевград, информира също Сандов.

Още от Built.bg:  МРРБ пред Built: Няма да връщаме европари заради забавянето на АМ „Струма“
close

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам