Бюлетин

САЩ и ЕС планират сделка за увеличени доставки на втечнен газ за Европа

ЕС и САЩ се очаква да представят днес споразумение за осигуряване на по-големи количества американски втечнен природен газ (ВПГ) за Европа, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Пактът, който ще бъде огласен от американския президент Джо Байдън и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, ще бъде обявен след ден с три срещи на върха в Брюксел, на които лидерите от двете страни на Атлантика осъдиха руската инвазия в Украйна и предложиха нова подкрепа на Киев.

Снимка: AP

Агресията на Русия, която е водещият доставчик на природен газ за Европа, тласна вече високите цени на синьото гориво до исторически рекорди и накара ЕС да се ангажира да свие зависимостта си от руския газ с две трети тази година чрез увеличаване на вноса от други страни и стимулиране на енергията от възобновяеми източници.

САЩ и други страни ще доставят поне 15 млрд. куб метра повече ВПГ за Европа тази година от планираното по-рано, съобщи Белият дом. В бъдеще доставките ще бъдат дори по-големи, допълва АП.

Европейските лидери днес ще обсъждат и какво още може да се предприеме, за да овладеят високите сметки за енергия.

Снимка: AP

Испания, Гърция и други страни ще изложат позицията си за налагане на ограничения в цените на електроенергията и пазарни интервенции, като се очаква съпротива от друга група държави, включваща Германия и Нидерландия, която ще настоява за отлагане на подобни мерки, според европейски дипломат.

Спорният въпрос дали да бъде наложено ембарго върху руските енергийни доставки също ще бъде обсъждан, макар по него да не се очаква решение.

Още от Built.bg:  Маккарти съобщи, че разговорите за тавана на дълга са били продуктивни, но няма постигната сделка

Лидерите на 27-те също така ще се ангажират със съвместно закупуване на газ и напълване на газовите хранилища преди следващата зима, за да се създаде буфер срещу бъдещи шокове в доставките.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам