Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

САЩ и ЕС планират сделка за увеличени доставки на втечнен газ за Европа

ЕС и САЩ се очаква да представят днес споразумение за осигуряване на по-големи количества американски втечнен природен газ (ВПГ) за Европа, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Пактът, който ще бъде огласен от американския президент Джо Байдън и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, ще бъде обявен след ден с три срещи на върха в Брюксел, на които лидерите от двете страни на Атлантика осъдиха руската инвазия в Украйна и предложиха нова подкрепа на Киев.

Снимка: AP

Агресията на Русия, която е водещият доставчик на природен газ за Европа, тласна вече високите цени на синьото гориво до исторически рекорди и накара ЕС да се ангажира да свие зависимостта си от руския газ с две трети тази година чрез увеличаване на вноса от други страни и стимулиране на енергията от възобновяеми източници.

САЩ и други страни ще доставят поне 15 млрд. куб метра повече ВПГ за Европа тази година от планираното по-рано, съобщи Белият дом. В бъдеще доставките ще бъдат дори по-големи, допълва АП.

Европейските лидери днес ще обсъждат и какво още може да се предприеме, за да овладеят високите сметки за енергия.

Снимка: AP

Испания, Гърция и други страни ще изложат позицията си за налагане на ограничения в цените на електроенергията и пазарни интервенции, като се очаква съпротива от друга група държави, включваща Германия и Нидерландия, която ще настоява за отлагане на подобни мерки, според европейски дипломат.

Спорният въпрос дали да бъде наложено ембарго върху руските енергийни доставки също ще бъде обсъждан, макар по него да не се очаква решение.

Лидерите на 27-те също така ще се ангажират със съвместно закупуване на газ и напълване на газовите хранилища преди следващата зима, за да се създаде буфер срещу бъдещи шокове в доставките.

Още от Built.bg:  Влак стрела ще свързва Лас Вегас с района на Лос Анджелис

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам