Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

САЩ и Китай ще обсъдят в Женева рисковете от изкуствения интелект

Евентуалните рискове, които могат да възникнат заради използването на технологии с изкуствен интелект (ИИ), ще обсъдят днес в Женева официални представители на САЩ и Китай, предаде ДПА.

Разговорите няма да бъдат “насочени към каквато и да е форма на техническо сътрудничество”, обяви във Вашингтон високопоставен представител на американската администрация, пожелал да остане анонимен.

“Целта на разговорите е да бъде оценен евентуалният риск (от използването на изкуствен интелект – бел. ред.) и да бъде обсъдено как да бъде гарантирана безопасността”.

Китай е превърнал развитието на ИИ в основен национален приоритет. Управляващите в Пекин все повече налагат технологиите с изкуствен интелект, включително и в сектора на сигурността, допълни американският представител. Той посочи, че администрацията във Вашингтон е убедена, че тези действия на Китай “подкопават националната сигурност на САЩ и на съюзниците им”.

Вашингтон е приел “целенасочени решения”, за да отговорят на тези рискове. Високопоставеният представител на администрацията на САЩ посочи, че делегацията на неговата страна ще изрази отново своята загриженост относно този въпрос при срещата си с китайските представители.

Днешните разговори в Женева се провеждат, след като миналия ноември президентите на САЩ и Китай – Джо Байдън и Си Цзинпин, се срещнаха в щата Калифорния. Двамата лидери обявиха тогава, че се планират двустранни разговори относно рисковете, свързани с използването на ИИ, припомня ДПА.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам