Бюлетин

САЩ и съюзниците им преценяват дали Русия да остане в Г-20

САЩ и техните западни съюзници преценяват дали Русия трябва да остане в рамките на Групата на двадесетте (Г-20), в която членуват големи икономики, след нахлуването й в Украйна, съобщиха на Ройтерс източници, участващи в обсъжданията.

Вероятността на всяко предложение за пълно изключване на Русия да бъде наложено вето от останалите членове на клуба, в който влизат Китай, Индия, Саудитска Арабия и други – повиши перспективата някои страни вместо това да пропуснат срещите на Г-20 тази година, казаха източниците.

Г-20, заедно с по-малката Група на седемте – включваща само САЩ, Франция, Германия, Италия, Канада, Япония и Великобритания – е ключова международна платформа за координиране на многостранни действия  – от изменението на климата до трансграничния дълг.

Русия е изправена пред атака от международни санкции, предприета от западните държави, които целят да я изолират от световната икономика, в това число и изключването ѝ от международната система за междубанкови разплащания СУИФТ и ограничаване на сделките на централната й банка.

Снимка: g20.org

“Обсъждаше се дали е уместно Русия да бъде част от Г-20”, заяви високопоставен източник от Г-7. “Ако Русия остане член, организацията ще стане по-малко полезна.”

Запитан дали президентът на САЩ Джо Байдън ще предприеме действия за изтласкване на Русия от Г-20, когато се срещне със съюзниците си в Брюксел тази седмица, Джейк Съливан, съветник по националната сигурност, заяви вчера пред репортери в Белия дом, че Вашингтон не вярва, че нещата могат да продължат както досега  за Русия в международните институции и в международната общност.

Въпреки това Съединените щати планират да се консултират със своите съюзници, преди да бъдат направени други изявления, каза той. Източник от Европейския съюз отделно потвърди обсъжданията за статута на Русия на предстоящите срещи на Г-20, чийто ротационен председател в момента е Индонезия.

Още от Built.bg:  Борис Бонев се отказа от кандидатурата за председател на СОС; такъв отново не беше избран

Малко по-късно дойде новината, че руският президент Владимир Путин възнамерява да участва в срещата на върха на Г-20 в Индонезия, съобщи днес руската посланичка в Джакарта след призивите от някои страни членки на групата Русия да бъде изключена от нея, предаде Ройтерс.

Не само Г-20, много организации се опитват да изгонят Русия… Реакцията на Запада е абсолютно несъразмерна”, заяви на пресконференция посланик Людмила Воробьова.

 

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам