Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

САЩ и Великобритания спират вноса на руски петрол

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви днес забрана за внос в САЩ на петрол и газ от Русия. 

Забраната нанася “мощен удар” върху “войната на Путин”, каза държавният глава. Същевременно той предупреди американците, че “защитата на свободата ще има своята цена”.

“САЩ се прицелват в основната артерия на руската икономика. Забраняваме целия внос на руски петрол, газ и енергоносители. Това означава, че руският петрол повече няма да бъде приеман в американските пристанища и американският народ ще нанесе нов мощен удар върху военната машина на Путин”, каза Байдън в Белия дом.

Въпреки че Байдън се опита да работи в съгласие с европейските си съюзници, той призна, че мнозина от тях не обявяват подобна забрана, защото разчитат в по-голяма степен на вноса на петрол и газ от Москва, припомня БТА.

“Можем да предприемем тази стъпка, когато другите не могат”, каза Байдън. “Ние работим в тясно сътрудничество с Европа и нашите партньори, за да разработим дългосрочна стратегия за намаляване на зависимостта им и от руската енергия”, добави той.

Великобритания въведе собствени ограничения върху вноса на руския петрол, минути преди Вашингтон. Лондон планира постепенно да сложи край на вноса на петрол от Русия до края на годината. 

Държавите по света се обединяват около необходимостта да се предприемат конкретни стъпки за намаляване на зависимостта си от руския петрол, дори ако това е трудно за някои централноевропейски страни, съобщи британският премиер Борис Джонсън.

“Постигнато е съгласие относно необходимостта да се заобиколи зависимостта от руския петрол и газ, въпреки че това е невероятно трудно за някои европейски държави (…) Това, което правим, е първата стъпка”, каза Джонсън след среща с държавни ръководители от Чехия, Унгария, Полша и Словакия.

Още от Built.bg:  Джанет Йелън поиска замразените руски активи трябва да се "отключат" в помощ на Украйна

“Това е голяма стъпка, която светът прави (…) Нивото на отвращение и възмущение от случващото се в Украйна се увеличава навсякъде и примката около режима (на руския президент Владимир Путин – бел. р.) се затяга”, завърши Джонсън.

Министърът по въпросите на бизнеса, енергетиката и индустриалната стратегия на Великобритания Куази Куартенг каза, че вносът на петрол и петролни продукти от Русия ще бъде прекратен до края на годината. Според него преходният период “ще даде на пазара, бизнеса и веригите за доставки повече от достатъчно време, за да заменят руския внос”, който покрива 8 процента от търсенето във Великобритания.

Куартенг съобщи и че Обединеното кралство ще работи с другите си доставчици на петрол, включително САЩ, Холандия и страните от Персийския залив, за да осигури допълнителните доставки.

По-рано Европейската комисия представи план за постигане на независимост от руските изкопаеми горива.

В същото време германският външен министър Аналена Бербок заяви, че ако Германия забрани вноса на руски петрол, транспортът в страната ще спре.

Цените на петрола в световен мащаб могат да се повишат до 200 долара за барел, ако Европа и САЩ забранят вноса на руски петрол, предупредиха анализатори от базираната в Осло консултантска компания “Ристард енерджи” (Rystad Energy).

Анализаторите на компанията казаха, че оценката от 200 долара се основава на предположението, че западните санкции могат да премахнат от пазарите около 4 милиона барела руски петрол на ден.

Русия е вторият по големина износител на петрол в света, като на ден доставя около 7 милиона барела суров петрол и петролни продукти.

Цените на черното злато скочиха след решението на Вашингтон. Барел от сорта Брент от Северно море достигна 131,41 долара, което е повишение с 8,21 долара спрямо търговия в понеделник. Американският лек суров петрол прибави 7,91 долара до 127,21 долара за барел, информира ДПА.

Още от Built.bg:  Джефри Пайът и енергийният министър Владимир Малинов обсъдиха енергийното сътрудничество между САЩ и България

Котировките на Брента за кратко скочиха до 139 долара, а на американския лек суров – до 130 долара в понеделник. 

Генералният секретар на ОПЕК Мохамед Баркиндо предупреди, че световното производство на петрол няма да бъде достатъчно, за да компенсира пълен отказ от руския петрол. Ръководителят на Международната агенция по енергията Фатих Бирол посочи, че при нужда могат да бъдат освободени допълнителни петролни резерви.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам