Бюлетин

САЩ избегнаха първото в историята си изпадане в неплатежоспособност

Снимка: AP

Сенатът на САЩ одобри днес с 63 срещу 36 гласа повишаването на тавана на държавния дълг, увенчавайки тежки преговори, продължили със седмици, и премахвайки опасността от изпадането на Щатите в неплатежоспособност (дефолт) с катастрофални последствия. Законопроектът беше приет само четири дни преди обявения от американското финансово министерство краен срок за избягването на дефолта, предадоха агенциите.

Постигнатата между демократи и републиканци договореност беше приета от Сената с убедително мнозинство от 63 срещу 36 гласа ден след като мина и в долната камара на Конгреса, Камарата на представителите.

“Това е голяма победа за икономиката и народа на САЩ“, заяви президентът демократ и добави, че ще подпише окончателно приетия снощи законопроект час по-скоро.

Снимка: AP

Той отбеляза, че постигнатите преди това договорености с републиканците за повишаването на дълга са компромисни, но по думите му те ще позволят да бъде избегнато изпадането на страната му в неплатежоспособност. „На преговори никой не получава всичко, което иска“, констатира американският президент.

Икономисти предупредиха, че без такава договореност до понеделник правителството на САЩ щеше да остане без пари и да изпадне в невъзможност да си плаща сметките.

Законопроектът е плод на компромис между президента демократ Байдън и републиканците и ще позволи съществуващият таван на държавния дълг на САЩ от 31,4 трилиона долара да бъде повишен така, че правителството във Вашингтон да може да тегли заеми и през фискалната 2024 г. и да не изпадне в неплатежоспособност. Но в замяна демократите и президентът отстъпиха пред искането на републиканците федералното правителство на САЩ да намали бюджетните разходи.

Министърът на финансите Джанет Йелън също приветства приемането на законопроекта за повишаване на дълговия таван на САЩ и посочи, че ако това не е било направено, при възможно изпадане на Щатите в неплатежоспособност е щяла да възникне опасност за „милиони работни места и за спестявания на домакинствата в размер на трилиони долари“.

Още от Built.bg:  Започва изграждането на автомагистралата „Русе – Велико Търново“

Чък Шумър, лидерът на демократите в Сената, които са мнозинство в тази камара, обяви, че „нацията може да си отдъхне“, защото е бил избегнат „катастрофален“ икономически крах.

Чък Шумър, снимка: AP

Среднощната драма се състоя след поредица неуспешни гласувания на поправки в законопроекта, внесени предимно от републиканците, които в един момент заплашваха да блокират процедурата.

Някои републиканци изразиха недоволство от отделените в законопроекта пари за отбрана.

„Така, както е написан този законопроект, той поставя армията в неизгодно положение. Първите и най-важни долари, които заделяме всяка година, са за отбраната на САЩ и защитата на американските интереси“, заяви сенатор Линдзи Греъм, републиканец от Южна Каролина.

Америка харчи повече пари, отколкото събира от данъци, затова взема заеми чрез емитиране на държавни облигации, смятани за едни от най-надеждните инвестиции в света.

Преди около 80 години американският законодател въвежда таван, над който правителството да не може да тегли дълг, но оттогава той е повишаван над 100 пъти, като обикновено това става без особени драми между демократи и републиканци.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам