Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

САЩ: Новият китайски закон за борба с шпионажа крие опасност за чуждестранните компании

САЩ предупредиха, че новият китайски закон за борба с шпионажа крие опасност за американските и другите чуждестранни компании, работещи в Китай, защото те може да бъдат наказани от китайските власти дори за рутинни дейности, свързани с бизнеса им, предаде Ройтерс.

Американският Център за контраразузнаване и сигурност съобщи в информационния си бюлетин, че Пекин разглежда прехвърлянето на данни от територията на Китай към чужбина като заплаха за националната сигурност и че новото и съществуващото законодателство могат да принудят наетите от чуждестранните компании китайски служители да сътрудничат на китайското разузнаване.

“Законите в тази сфера предоставят на китайското правителство разширени правомощия за оценка и контрол на данните, съхранявани от американските компании в Китай”, посочи центърът. “Американските физически и юридически лица, работещи в Китай освен това могат да бъдат санкционирани дори за най-обикновени дейности, свързани с бизнеса им, които бъдат сметнати от китайските власти за шпионаж или действия, подпомагащи чуждестранните санкции срещу Пекин”, допълва центърът.

Оттам посочват, че прекалено обтекаемите формулировки в закона крият опасност “всякакви документи, данни, материали или стоки” да бъдат оценени като засягащи сигурността на Китай, а това застрашава и журналистите, хората от научните среди и изследователите.

Китайското посолство във Вашингтон заяви, че Пекин има право да пази националната си сигурност чрез своето вътрешно законодателство.

“Китай ще продължи да поощрява отварянето на високо равнище и да осигурява по-законосъобразна и международно ориентирана бизнес среда за компаниите от всички страни, включително от САЩ”, заяви говорител на дипломатическата мисия.

Китайският президент Си Цзинпин поставя голямо ударение върху националната сигурност, откакто дойде на власт през 2012 г. С усилването на американско-китайското съперничество нарасна и подозрителността на Пекин към САЩ и съюзниците им, но въпреки това Китай настоява, че е отворен и че продължава да се отваря за чуждестранни инвестиции.

Още от Built.bg:  "Файненшъл Tаймс": Лидерите на ЕС обсъждат мерки срещу Орбан заради посещението му в Москва

Новият китайски закон за борба с шпионажа влиза в сила от първи юли. Той забранява прехвърлянето в чужбина на всякаква информация, свързана с националната сигурност, и разширява определението за шпионаж.

По-рано тази година Китай предприе репресивни мерки срещу американски консултантски и одитни компании – ход, който според бизнес лобитата е обезпокоил чуждестранните инвеститори във втората по големина световна икономика, отбелязва Ройтерс.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам