Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

САЩ планират да доставят минимум 50 млрд. куб. м. втечнен природен газ на ЕС тази година

САЩ и Европейския съюз възнамеряват да осъществят сделки за покупко-продажба на втечнен природен газ (ВПГ) на стойност най-малко 50 милиарда кубични метра през 2023 г. Това е необходимо предвид предизвикателната ситуация с доставките на синьо гориво за Европа и необходимостта да се осигури запълване на европейските складове за следващата зима, пише в съвместно изявление на работната група САЩ-ЕС, публикувано днес на официалната страница на Белия дом.

В декларацията се посочва още, че приоритетите на работната група за настоящата година включват изготвянето на непрекъснати оценки на пазарите на ВПГ и гарантиране на доставките за Европа, намаляване на емисиите на метан, отделяни в атмосферата и различни мерки за спестяване на енергия и ефективност.

Очаква се от май енергийната платформа на ЕС “Aggregate EU” да стартира първите съвместни за страните членки търгове за закупуване на ВПГ. Търговете ще бъдат отворени за всички продавачи на газ извън Русия. Работната група САЩ-ЕС улеснява взаимодействието на европейските купувачи с американските доставчици, благодарение на енергийната платформа.

Снимка: AP

Преди една година бе стартирана съвместна работна група, насочена към енергийната сигурност. Тя бе създадена от американския президент Джо Байдън и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и постигна значителен напредък в постигането на целите си за намаляване на зависимостта на ЕС от руската енергия, включително чрез диверсификация на доставките на природен газ в съответствие с климатичните цели и плановете за икономия, пише още в изявлението.

По-късно днес трябва да се проведе бизнес среща на високо равнище, посветена на икономията на енергия и развитието на възобновяеми енергийни източници, във връзка с дейността на работната група и паралелно със Съвета по енергетика САЩ-ЕС, насрочен за утре.

Още от Built.bg:  Байдън издаде заповед за миграцията с цел да прекрати миграцията на границата с Мексико

През 2022 г. САЩ надскочиха с повече от два пъти целта си да осигурят допълнителни 15 милиарда кубични метра ВПГ за ЕС. Американският износ за Европа е достигнал 56 милиарда кубични метра газ, спрямо 22 милиарда кубични метра през 2021 г. Така през миналата година САЩ са били източник на 41 процента от доставките на ВПГ за Евросъюза, по данни на анализаторската компания “Кплер” (Kpler).

В края на миналата година руският газ е представлявал едва 16 процента от вноса в ЕС, повече от два пъти по-малко в сравнение с 37-процентния дял, отчетен през март 2022 г.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам