Бюлетин

САЩ планират едностранно да забранят вноса на руски петрол

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън възнамерява да наложи забрана върху вноса на руски петрол в САЩ без участието на съюзниците в Европа след инвазията на Москва в Украйна, заявиха два информирани източника пред Ройтерс.

Очаква се по-късно днес Байдън да проведе видеоконферентна среща с лидерите на Франция, Германия и Великобритания, тъй като администрацията му продължава да търси подкрепата им за подобна забрана.

Белият дом преговаря също и с конгресмени, които работят за ускорено приемане на законодателство, забраняващо руския внос, каза източникът.

Високопоставен американски представител заяви пред Ройтерс , че все още не е взето окончателно решение, но ако това стане, забраната вероятно ще бъде наложена само от САЩ.

Цените на петрола достигнаха най-високото си равнище от 2008 г. заради закъснението в потенциалното завръщане на иранския суров петрол на глобалните пазари и на фона на намеренията на САЩ и европейските съюзници да наложат забрана за руския внос.

Европа разчита на Русия за доставки на суров петрол и природен газ, но е все по-отворена и към идеята вносът да бъде забранен. САЩ са много по-малко зависими от руския петрол и петролни продукти, но една такава забрани ще доведе до скок на цените и ще засегне американските потребители, които вече се сблъскват с исторически високи цени на енергията.

Източник: БТА

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам