Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

САЩ планират едностранно да забранят вноса на руски петрол

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън възнамерява да наложи забрана върху вноса на руски петрол в САЩ без участието на съюзниците в Европа след инвазията на Москва в Украйна, заявиха два информирани източника пред Ройтерс.

Очаква се по-късно днес Байдън да проведе видеоконферентна среща с лидерите на Франция, Германия и Великобритания, тъй като администрацията му продължава да търси подкрепата им за подобна забрана.

Белият дом преговаря също и с конгресмени, които работят за ускорено приемане на законодателство, забраняващо руския внос, каза източникът.

Високопоставен американски представител заяви пред Ройтерс , че все още не е взето окончателно решение, но ако това стане, забраната вероятно ще бъде наложена само от САЩ.

Цените на петрола достигнаха най-високото си равнище от 2008 г. заради закъснението в потенциалното завръщане на иранския суров петрол на глобалните пазари и на фона на намеренията на САЩ и европейските съюзници да наложат забрана за руския внос.

Европа разчита на Русия за доставки на суров петрол и природен газ, но е все по-отворена и към идеята вносът да бъде забранен. САЩ са много по-малко зависими от руския петрол и петролни продукти, но една такава забрани ще доведе до скок на цените и ще засегне американските потребители, които вече се сблъскват с исторически високи цени на енергията.

Източник: БТА

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам