Бюлетин

САЩ подкрепят борбата с корупцията у нас, съобщи Министерският съвет

Снимка: Министерски съвет

Силна подкрепа за усилията на България в борбата с корупцията е получил министър-председателят Кирил Петков по време на срещите му днес в Държавния департамент на САЩ във Вашингтон, съобщи пресслужбата на Министерския съвет.

Премиерът Петков е запознал в детайли високопоставените си домакини от американското правителство с мерките на кабинета за изкореняване на корупцията, както и с реалните стъпки за провеждане на съдебна реформа. Акцент в първите разговори на премиера днес са били също действията на българското правителство, с които да бъде осигурена енергийната независимост на България и диверсификация.

Премиерът е изтъкнал усилията на кабинета да бъдат намерени дългосрочни решения за страната ни, които да дават сигурност и стабилност след едностранното прекратяване на доставките на газ от страна на “Газпром”. Петков е акцентирал върху потенциалните възможности в тази посока и значението на международно сътрудничество, и по-специално със САЩ, по енергийните теми, пише в съобщението.

От американска страна е била приветствана и подкрепата на България за Украйна. Премиерът Кирил Петков е потвърдил категоричната българска позиция по отношение на руската агресия. Министър-председателят е отбелязал още хуманитарната помощ, която страната ни оказва на Киев, както и решението ни да предоставим военно-техническа помощ на Украйна, посочва съобщението.

В Държавния департамент на САЩ премиерът Кирил Петков се е срещнал с главния съветник по енергийните въпроси Амос Хохщайн, с подсекретаря по политическите въпроси на САЩ Виктория Нюланд, както и с координатора по политиката на санкциите Джим О‘Браян.

След срещите си в Държавния департамент, министър-председателят Кирил Петков е посетил Съвета по национална сигурност на Белия дом, където е разговарял със съветника по национална сигурност Джейк Съливан.

Още от Built.bg:  Неочакван скок на новото жилищно строителство в САЩ през август

В рамките на визитата си във Вашингтон премиерът Петков предстои да проведе още разговори в Конгреса и в Световната банка. В столицата на САЩ премиерът е придружаван от министъра на енергетиката Александър Николов, министъра на отбраната Драгомир Заков, както и от заместник-министъра на външните работи Велислава Петрова, припомня пресслужбата на Министерския съвет.

close

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Войната в Украйна

Избрано за Вас

Последвайте ни

Най-споделяното от Built.bg

Коментари и анализи

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Инфраструктура

Архитектура

Създателите

Градска среда и Урбанизъм

Бохемски истории

Be Green

Built.bg Podcast

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам