Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

САЩ търсят природен газ за Европа при война между Русия и Украйна

Снимка: BTA/AP

Правителството на САЩ е разговаряло с няколко международни енергийни компании относно плановете им за алтернативни доставки на природен газ за Европа, в случай че евентуална война между Русия и Украйна попречи на руските доставки. Това съобщиха вчера за Ройтерс, цитирани от БТА двама представители на САЩ и два индустриални източника.

Според източниците, пожелали анонимност, чиновници от Държавния департамент са се обърнали към компаниите с въпрос откъде могат да дойдат допълнителни доставки при нужда. Компаниите отговорили, че глобалните доставки са ограничени и че са достъпни малки количества природен газ, който да замести големите обеми от Русия.

Дискусиите от американска страна са били оглавявани от старшия съветник по енергийна сигурност Еймъс Хохстийн. От външнополитическото ведомство на САЩ не са поискали от компаниите да увеличават добива, уточни един от източниците. По думите му разговори по темата са били водени и с Европейската комисия.

Ако количествата по газопроводите от Русия за Европа намалеят, европейските купувачи трябва да компенсират недостига с доставки на втечнен природен газ (LNG). Очаква се тази година САЩ да увеличат износа на втечнен природен газ и да станат най-големият доставчик в света на тази форма на енергоносителя.

При закупуването на американски и катарски LNG Европа се конкурира с Китай и Япония, които също имат затруднения в енергетиката, отбеляза Ройтерс.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам