Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

САЩ влиза в партньорство с 50 държави в борбата с бъдещи пандемии

Снимка: AP

Администрацията на американския президент Джо Байдън ще помогне на 50 държави да идентифицират и отговарят на огнища на инфекциозни болести с цел да се предотврати нова пандемия като Ковид-19, която рязко наруши нормалния ритъм на живота по света през 2020 г., предаде Асошиейтед прес.

Американското правителство ще работи със страните, за да подобрят те методите си за тестване, скрийнинг, комуникация и подготовка за подобни огнища, съобщи пожелал анонимност високопоставен служител от администрацията на Байдън. Служителят не каза за кои държави става дума.

Съобщението идва в момент, когато държавите се опитват да постигнат съгласие за международен отговор на бъдещи пандемии. Четири години след пандемията от Ковид-19 перспективите за договор в тази насока, който да бъде подписан от 194-те членове на Световната здравна организация, изглеждат все по-неясни.

Американската програма ще разчита на няколко правителствени институции, сред които Държавния департамент, Центровете за контрол и превенция на заболяванията, Американската агенция за международно развитие и др., за да помогнат на страните да усъвършенстват своя отговор в случай на възникнали огнища на инфекциозни заболявания.

Конго е една от страните, в които работата вече е започнала, съобщиха служители от Белия дом пред медиите. Американското правителство помага на Демократична република Конго в справянето с огнище на маймунска шарка, включително и с имунизации. Вирусът на маймунската шарка е от същото семейство с този, който причинява морбили. Миналата година Световната здравна организация обяви маймунската шарка за глобална заплаха с над 91 000 случая в 100 държави към онази дата.

Днес Белият дом ще обяви списъка с държавите, които участват в програмата. Служителите на Байдън се опитват да включат 100 страни в нея до края на годината.

Още от Built.bg:  Мария Бакалова на червения килим в Кан в ролята на Ивана Тръмп

САЩ осигуриха милиарди долари за усилията си за борба с пандемиите. Байдън поиска сума от 1,2 млрд. долара за глобална здравна сигурност в предложението си за бюджет за идната фискална година, което той адресира до Конгреса.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам