Бюлетин

САЩ заявиха, че Русия възнамерява да заличи Украйна от картата на света

Снимка: AP

Постоянният представител на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфилд заяви, че повече не бива да има никакво съмнение, че Русия възнамерява да унищожи Украйна като геополитическа единица и “да я заличи напълно от картата на света”, предаде Асошиейтед прес.

На заседание на Съвета за сигурност на организацията Томaс-Грийнфилд посочи, че Вашингтон забелязва все повече признаци, че Русия подготвя почвата за опит да анексира цялата територия на източните украински области Донецк и Луганск и южните области Херсон и Запорожие, в това число чрез поставянето на незаконна администрация в контролираните от нея райони “с целта да организират фалшиви референдуми или да издадат укази за присъединяване към Русия”.

Руският заместник постоянен представител в ООН Дмитрий Полянски заяви пред съвета, че “денацификацията и демилитаризацията на Украйна ще бъдат проведени в пълен обем”.

“Повече не бива да има заплаха (от тази държава) нито за Донбас, нито за Русия, нито за освободените украински територии, където за пръв път от няколко години хората най-накрая са в състояние да се почувстват свободни да живеят по начина, по който те желаят”, каза той.

Полянски предупреди западните страни да не снабдяват Киев с далекобойна артилерия и реактивни системи за залпов огън с ракети земя-земя, защото това измества “временната защитна линия” още по на запад и “по този начин в още по-голяма степен изясняват задачите и целите на специалната военна операция”.

Томас-Грийнфилд от своя страна разкритикува страните, които казват, че “сигурността на една страна не бива да е за сметка на тази на друга”. Тя не назова конкретна държава, но това е виждане, често повтаряно от Китай, включително от заместник постоянния му представител в ООН Гън Шуан.

Още от Built.bg:  Путин обяви частична военна мобилизация в Русия

Той заяви пред съвета, че “поставянето на собствената сигурност над тази на другите, опитите за укрепване на военни блокове и установяване на пълно превъзходство ще доведат единствено до конфликти и противопоставяне, разделяне на международната общност и до по-малко сигурност за самите тях (които правят това)”.

close

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Войната в Украйна

Избрано за Вас

Последвайте ни

Най-споделяното от Built.bg

Коментари и анализи

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Инфраструктура

Архитектура

Създателите

Градска среда и Урбанизъм

Бохемски истории

Be Green

Built.bg Podcast

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам