Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Събуждането на “Белене”. Кой за какво се бори?

Последните дни у нас отново е актуална темата за АЕЦ „Белене“. След като имаше съмнения за конфликт в коалиционното правителство, след изявление на Изпълнителното бюро на БСП, че премиера Кирил Петков нарушава Коалиционното споразумение и публично заявява, че АЕЦ „Белене“ няма да се строи, вчера от “Продължаваме промяната” и “Демократична България” отрекоха да има проблеми в коалицията. 

Днес президентът Румен Радев заяви, че България има бъдеще като ядрена държава и добави:

Знаете каква борба се водеше в Съвета на ЕС, в Европейската комисия, за да бъде призната ядрената енергия за чиста енергия. Това има голямо значение за държави, като България. Имаме определен прогрес. В същото време се налагат големи изисквания към инвестициите.

По думите на президента е крайно време България да вземе решение по тази тема. Румен Радев заяви, че в проекта за АЕЦ „Белене“ са вложени милиарди на българските данъкоплатци. Той допълни, че не може постоянно да се чака и отлага. България има бъдеще като ядрена държава е категоричен Радев.

Румен Радев, Снимка: БТА

България не може да си позволи лукса сама да се откаже от този огромен потенциал, който инвестира. Знаете колко трудно другите държави в момента изграждат нови ядрени мощности. Най-важното е човешкият капитал. Хората, които да гарантират ефективност и най-вече безопасност. Ние ги имаме и е престъпление да се откажем. Така че очаквам възможно най-бързо решение“, посочи държавният глава.

Също днес, вицепремиерът и министър на околната среда Борислав Сандов коментира темата за АЕЦ „Белене” в ефира на NOVA. Той заяви, че първо трябва да се направи анализ за необходимостта от ядрени мощности и добави още:

Твърде много пари се изхарчиха за нещо, за което няма време, нямаме и нужда от това. На нас ни трябва бърза трансформация в енергетиката.

Относно въглищните централи той посочи, че с ЕК се обсъжда смяна на целите от „затваряне на въглищните региони” към целта „намаляване на емисиите”.

Още от Built.bg:  Стартира ЕВРО 2024: Ще повлияе ли първенството върху икономиката на Германия
Борислав Сандов, Снимка: БТА

„Над 5 милиарда влизат в бюджета миналата година от квотите емисии. Идеята е да ги инвестираме в енергийния преход”, съобщи екоминистърът. Освен това се планира национална кампания за залесяване, като целта е да бъдат засети 100 милиона дървета до 2030 г.. Министър Сандов заяви, че има осигурено финансиране за началото на тази кампания.

По темата за нуждата от изграждане на АЕЦ „Белене“ коментар направи и вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройства Гроздан Караджов. Няма никакъв икономически смисъл от реализирането на проекта АЕЦ “Белене”, заяви Караджов вчера. По повод търканията между министър-председателя Кирил Петков и БСП относно строежа на втора атомна централа, Караджов заяви, че не може да се говори за пропукване на коалицията.

„Никой не се е забързал да строи „Белене“. На „Белене“ не му излизат икономическите разчети. „Белене“ е проект заченат изцяло върху руски технологии“. Това заяви регионалният министър в предаването “Лице е лице” по бТВ вчера.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам