Бюлетин

Съдът на ЕС отмени глобата за монопол на Българския енергиен холдинг

Общият съд на Европейския съюз отмени решение на Европейската комисия (ЕК), съгласно което групата Български енергиен холдинг (БЕХ) е злоупотребила с господстващото си положение, като е отказала достъп до стратегически газови инфраструктури в България, пише в съобщение на Съда на Европейския съюз.

Към момента на настъпване на фактите Български енергиен холдинг (БЕХ) –  дружество, което се притежава изцяло от българската държава, има няколко дъщерни дружества, които осъществяват дейност в областта на енергетиката в България, сред които “Булгаргаз” и “Булгартрансгаз”.

“Булгартрансгаз” управлява газопреносната мрежа, използвана за доставката на газ в България. Дружеството контролира и единствената инсталация за съхранение на природен газ в страната, разположена под земята в Чирен. Снабдяването на България от дълго време зависи почти изцяло от вноса на руски газ. Газът се пренася през Украйна, а след това през Румъния главно по румънския транзитен газопровод 1, стопанисван от оператора на румънската газопреносна система – “Трансгаз” (Transgaz). От 1974 г. условията за експлоатация на румънския газопровод 1 се уреждат с междуправителствено споразумение между България и Румъния. През 2005 г. по силата на ново споразумение, “Булгаргаз” получава изключително право на ползване върху този газопровод до края на 2011 г. Споразумението е удължено до 2016 г.

През 2010 г. дружеството “Овергаз”, участник на пазара за доставка на газ в България, подава пред Европейската комисия жалба срещу БЕХ и неговите две дъщерни дружества за нарушение на правилата на конкуренция на Съюза. След провеждане на разследване, с решение от 17 декември 2018 г., Комисията констатира, че поведението на тези дружества представлява злоупотреба с господстващо положение на пазара за доставка на газ в България. Нарушението се състои в отказа да се предостави достъп на трети лица, включително на “Овергаз”, до румънския транзитен газопровод 1, както и до газопреносната мрежа и до газохранилището в Чирен в периода от 30 юли 2010 г. до 1 януари 2015 г. Според Комисията това е попречило на конкурентите на “Булгаргаз” да развият предлагането си на територията на България. Ето защо Комисията налага на посочените дружества глоба от около 77 млн. евро. Вследствие на това решение БЕХ и дъщерните му дружества подават пред Общия съд на Европейския съюз жалба за отмяна на решението или, при условията на евентуалност, за намаляване на размера на глобата.

Още от Built.bg:  Какви мерки предприема МРРБ по обезопасяването на пътищата при подготовката за зимния сезон
Газово хранилище в Чирен, снимка: БТА

С решението си Общият съд отменя решението на Комисията. Според Общия съд поради липсата на алтернатива, румънският газопровод 1 е представлявал абсолютно необходима инфраструктура за преноса на руски газ към България. Макар, че “Булгаргаз” не е собственик на този газопровод, е имал изключително право на ползване върху него, което е довело до установяването на положение на контрол и следователно на господстващо положение на “Булгаргаз” на посочения пазар.

Общият съд приема обаче, че ЕК не е доказала, че поведението на “Булгаргаз” във връзка с достъпа до румънския газопровод 1 е в основата на трудностите, с които се сблъскват трети лица, които искат да получат достъп до посочения газопровод, за да доставят газ от Русия до България. Така всички нередности, които хипотетично е възможно да е допуснало дружеството “Булгартрансгаз” във връзка с газопреносната мрежа и с газохранилището в Чирен, не могат да представляват нарушение на правилата на конкуренция на Съюза, тъй като нито едно предприятие не е могло да навлезе на българския пазар на газ, без достъп до румънския газопровод 1.

Общият съд приема също, че ЕК не е дала възможност на групата БЕХ да развие напълно позицията си относно нарушението, в което е упрекната, и така е нарушила правото ѝ на защита. При тези обстоятелства Общият съд приема, че Комисията не е доказала надлежно, че групата БЕХ е злоупотребила с господстващото си положение на пазара за доставка на газ в България, пише в съобщението.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам