Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Седмицата: Европрокуратурата разследва България за жп проекти за над 241 милиона евро

Снимка: www.eppo.europa.eu

Представителството на Европейската прокуратура в София е извършило претърсвания вчера на различни адреси като част от разследване във връзка с два проекта за модернизация на железопътната инфраструктура за над 241 милиона евро, финансирани по програми на ЕС. Това съобщи централата на Европейската прокуратура в Люксембург.

В обиските са участвали над 100 полицейски служители и агенти на ДАНС. Те са извършени на 28 адреса в областите София, Бургас, Варна, Стара Загора, Смолян и Пазарджик.

В полезрението на Европрокуратурата са два проекта за обновяване на железопътна инфраструктура.

Първият е за участък между градовете Костенец и Септември по линията София – Пловдив, финансирани със средства на Европейската изпълнителна агенция за климата, инфраструктурата и околната среда – бившата ИНЕА – на стойност над 130 млн. евро.

При втория става дума за модернизация на жп отсечката между Оризово и Михайлово – част от втората фаза на ремонта на жп инфраструктурата по направлението Пловдив – Бургас, финансирана от Кохезионния фонд по Оперативна програма “Транспорт и транспортна инфраструктура” със средства за над 111 млн. евро.

Бенефициент по двата проекта е българската Национална компания “Железопътна инфраструктура” (НКЖИ), като двата договора са възложени на две частни компании с международно участие, посочва Европрокуратурата.

Строителните работи по двата жп участъка продължават, но към изпълнителите вече са направени няколко плащания от страна на бенефициента.

При разследването са установени факти, които биха могли да представляват криминални престъпления, включително злоупотреба с европейски средства и пране на пари.

Подозира се, че изпълнителите, само за кратък отрязък от време, са направили фиктивни парични преводи към поредица кухи фирми, които впоследствие са довели до изтеглянето на суми в брой за над 2,5 млн. евро (5 млн. лева) от лица с престъпни досиета, се отбелязва в прессъобщението от Люксембург.

Още от Built.bg:  Стартира ЕВРО 2024: Ще повлияе ли първенството върху икономиката на Германия

При вчерашните претърсвания, извършени в домовете на заподозрените и в помещенията на разследваните фирми, са арестувани две лица. Освен това ще бъдат разпитани публични представители от НКЖИ във връзка с изплащането на европейските средства.

Разследването продължава, за да се установи естеството и размерът на предполагаемата престъпна дейност.

Всички засегнати лица се смятат за невинни до доказване на противното в компетентните български съдилища, се отбелязва в прессъобщението на Европрокуратурата.

Службата на Европейския главен прокурор е независима обществена служба на Европейския съюз. Тя отговаря за разследването, преследването и изправянето пред правосъдието на извършители на престъпления срещу финансовите интереси на ЕС.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам