Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Сериозен ръст на разрешителните за строеж в Бургаско през последните месеци на 2022 г.

През четвъртото тримесечие на 2022 година общинските администрации на територията на област Бургас са издали разрешителни за строеж на 261 жилищни сгради с 679 жилища в тях и 79 881 кв. м разгъната застроена площ, сочат данните на Териториалното статистическо бюро към Националния статистически институт.

Спрямо предходното тримесечие издадените разрешителни за строеж на жилищни сгради се увеличават с 38 на сто, но в същото време жилищата в тях намаляват със 17 на сто, а общата им застроена площ с над 10 на сто. Броят на разрешителните за строеж, издадени на други сгради, е с 31,6 на сто по-малко. Намаление се отчита и на площта им – с над 50 на сто.

Building Drawing Architecture  - sherazikaboter / Pixabay

В сравнение с четвъртото тримесечие на 2021 година издадените разрешителни за строеж на нови жилищни сгради в Бургаско се увеличават с почти 73 на сто, жилищата в тях – с 20 на сто. Регистриран е спад на разрешителните за строеж, издадени на други сгради с над 44 на сто. През последните три месеца на 2022 година на територията на област Бургас е започнал строежът на 205 жилищни сгради с 962 жилища в тях, както и на 37 други сгради с разгърната застроена площ от близо 67 000 кв. м.

Спрямо предходното тримесечие започнатите нови жилищни сгради се увеличават с 62 на сто, жилищата в тях – с 42 на сто, а тяхната РЗП – с 46,6 на сто. Отчита се почти двойно увеличение в броя на започнатите други сгради, като ръстът е с цели 97 на сто. В сравнение с четвъртото тримесечие на 2021 година започнатите нови жилищни сгради нарастват с 45,4 на сто, а жилищата в тях – със 77,8 на сто.

Още от Built.bg:  Европейската преса: Си Цзинпин е в Белград, за да запази новия "Път на коприната"

Най-голям брой разрешителни за строеж на нови жилищни сгради през последните три месеца на миналата година са издадени в областите София (столица) – 321, Пловдив – 290, Бургас – 261, София – 207, Варна – 146.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам