Бюлетин

Сериозно намаляват заявленията за ипотечни кредити в САЩ

Подадените заявления за ипотечни заеми в САЩ са на най-ниското си ниво от десетилетия. Това е нов аргумент, че нарастващите лихви по ипотечни кредити отказват от покупка желаещите да придобият жилище, съобщи Асошиейтед прес.

Според индекса на  Асоциацията на ипотечните банкери (MBA), който проследява обема на молбите за отпускане на ипотечни кредити, през миналата седмица молбите за кредити за закупуване на жилища са спаднали до най-ниското си ниво от 28 години.

Според данните на американската асоциация заемите за закупуване на жилища са спаднали с 2,1 на сто през миналата седмица спрямо предходната седмица, като съответният индекс е достигнал сезонно коригирана стойност от 141,9 пункта. Това представлява спад с около 28 процента в сравнение с година по-рано, както и минимум за индекса от април 1995 г.

“Както заявленията за покупка, така и за рефинансиране (на съществуващи ипотечни заеми – бел. р.) намаляха, като индексът, отчитащ покупките достигна 28-годишно дъно, тъй като потенциалните купувачи остават встрани заради малкото предлагани имоти и повишени лихви по ипотечните кредити”, коментира данните Джоел Кан, заместник главен икономист на MBA.

Средната лихва по референтния 30-годишен жилищен заем е била 6,48 на сто в началото на тази година, след което е паднала до 6,12 на сто през февруари. Оттогава ставкаа се движи около 7 на сто, според Федералната ипотечна корпорация за жилищни кредити (Federal Home Loan Mortgage Corporation – Freddie Mac).

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам