Бюлетин

“Северен поток 2” е “на пауза”. Проверяват съвместимостта му с енергийната политика на ЕС

Заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис съобщи, че проектът за газопровода “Северен поток 2” е поставен “на пауза” и Комисията проучва съвместимостта му с енергийната политика на ЕС, предаде Ройтерс. Домбровскис каза също, че ЕС ще направи всичко по силите си Русия да няма възможност да използва природния газ като оръжие.

Газопроводът, положен по дъното на Балтийско море и свързващ Русия и Германия, беше завършен през септември миналата година, но очаква одобрение от регулационните органи в Германия и ЕС. Междувременно стана ясно, че ЕС разговаря за осигуряване на доставките на газ за Европа с няколко държави, сред които САЩ, Норвегия, Катар и Азербайджан. От ЕК уточниха, че в следващите дни техни представители ще имат срещи по тази тема във Вашингтон и в Баку. Говорителят на ЕК съобщи, че Норвегия е увеличила през последните месеци количеството на доставяния на газ за ЕС.

Снимка: © Nord Stream 2 / Nikolai Ryutin

Според него все още не може да се каже кога и как ще приключи започналата миналата есен проверка на комисията за възможно нарушение на правилата на пазара от страна на производители и доставчици на газ в ЕС. Той поясни, че проверката цели да установи дали има връзка между действията на тези дружества и повишението на енергийните цени.

Говорителят поясни, че от “Газпром” са били получени отговори с общодостъпни данни, но все още ЕК очаква попълването на въпросника от страна на руското дружество. Той уточни, че нарушение може да се установи, само ако има доказателства за сключено споразумение или за договорено действие срещу пазарните правила, или за злоупотреба с господстващо положение.

Още от Built.bg:  Шолц е готов да възобнови контактите си с Путин, "когато моментът е подходящ"
Съоръжения на сушата в Германия, в края на септември 2021, Снимка: © Nord Stream 2 / Axel Schmidt

Разширението на газопровода “Северен поток” не е проект от общоевропейски интерес и трябва да бъде съобразено с европейските правила, заяви говорителят. Той обясни, че засега сроковете за одобрение на проекта са спрени по процедура, докато бъдат получени допълнителни документи. След това се очаква оценката на германските власти и, ако те се произнесат положително, ЕК ще трябва да издаде становище доколко проектът съответства на европейското право. Говорителят отбеляза, че възможността за налагане на санкции на този проект не е изключена от гледна точка на ЕК.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам