Бюлетин

Северна Корея би атакувала с ядрено оръжие Южна Корея, само ако бъде предизвикана

Северна Корея е против войната, но ако Южна Корея избере военната конфронтация или нанесе изпреварващ удар, то ядрените сили на Севера ще трябва да атакуват, заяви днес ползващата се с голямо влияние сестра на севернокорейския лидер Ким Чен-ун, цитирана от Ройтерс.

Ким Йо-чен, която заема висши постове в правителството и управляващата партия, заяви, че южнокорейският министър на отбраната Со Ук е допуснал “много голяма грешка” в свои коментари наскоро, говорейки за атаки срещу Севера, съобщи севернокорейската информационна агенция КЦТА.

В петък южнокорейският министър каза, че страната му разполага с различни ракети, способни да нанесат точен и бърз удар по всяка мишена в Северна Корея.

От началото на годината Пхенян извърши поредица пробни изстрелвания на все по-мощни ракети, а Сеул и Вашингтон се опасяват, че страната може да се готви да възобнови изпитанията на ядрени оръжия – за първи път от 2017 г. – на фона на изпадналите в застой преговори.

Снимка: AP

В изявления в неделя Ким Йо-чен и още един севернокорейски висш представител осъдиха коментари на южнокорейския министър и предупредиха, че Пхенян ще унищожи ключови мишени в Сеул, ако Югът предприеме каквито и да било “опасни военни действия” като превантивен удар.

Във второто си изявление Ким заяви днес, че Пхенян е против войната, която би оставила полуострова в руини, и че не гледа на Южна Корея като на свой главен враг. “С други думи, това означава, че ако южнокорейската армия не предприеме някакви военни действия срещу държавата ни, тя няма да бъде смятана за мишена на наша атака”, каза тя. Ако по някаква причина обаче Южна Корея, независимо дали е заслепена от погрешна преценка или не, избере такива военни действия като превантивен удар, ситуацията ще се промени. В този случай самата Южна Корея ще се превърне в мишена”, предупреди Ким Йо-чен.

Ако южнокорейската армия наруши дори с един сантиметър територията на Северна Корея, тя ще се сблъска с “невъобразимо страшно бедствие” и ядрените бойни сили на Севера неизбежно ще трябва да изпълнят задълженията си, каза тя.

“Това не е просто заплаха. Това е подробно обяснение за нашата реакция на възможни безразсъдни военни действия от страна на Южна Корея”, каза Ким, отбелязвайки, че Югът може да избегне тази съдба, като се откаже от идеята за превантивна атака срещу разполагаща с ядрено оръжие държава.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам