Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Сградата на бившето иранско посолство – остава с автентичния си вид

След години, в които беше изоставена и пустееше и вследствие на широкия обществен натиск, сградата на бившето иранско посолство вече е напълно ремонтирана. Опасенията, че на нейно място ще се появи друго здание са в миналото, след като ремонтът е върнал автентичния й вид.

Сградата се намира на ъгъла на бул. „Васил Левски“ и ул. „Иван Вазов“. Простроена е преди повече от 100 години, в началото на ХХ век. Тогава там е живял чехът Йозеф Шмаха, първият главен артистичен директор на Народния театър. За дъщеря му Жозефина в последствие се жени популярният български театрален режисьор и актьор Сава Огнянов и къщата става техен дом.

В годините след Втората Световна война имотът става дипломатическа собственост – през 70-те там се помещава посолството на Монголия.

СНИМКА: Сградата преди ремонта (Peticiq.com)

Зданието е с типичната за началото на миналия век богата орнаментика и много детайли в стил сецесион. Интересна е не само основната къща, но и красивата, масивна ограда, която пази вътрешния двор от хорските очи.

Вътре е запазена и обширна градина с редки дървесни видове и храсти. През 1978 г. сградата е защитена като част от групов паметник на културата. След изнасянето на дипломатическата мисия на посолството на Иран преди години, сградата пустееше и се рушеше.

Собственик е Държавната „Агенция за дипломатически имоти в страната“ (АДИС). През 2017 г. се появи проект за ремонт на имота, който предизвика вълна от недоволство. В Столичния общински съвет беше внесен план за цялостна промяна на терена, включително изграждането на нова 8-етажна административна сграда на площ близо 4500 кв. и височина 26 м. Изчисленията показваха, че това ще бъде здание с големината на съседната Спорна палата.

Още от Built.bg:  Столтенберг в София: Да се преосмислят рестрикциите за използване на западно оръжие за военни цели в Русия
Проект за реконструкция от 2017 г.

Инвecтициoннoтo нaмepeниe беше oбявeнo ĸaтo “oбocoбявaнe нa пpeдcтaвитeлcтвo – мeждyнapoдeн бизнec цeнтъp”. Πpeдвидeнo бешe изгpaждaнe и нa две пoдзeмни нивa c 45 пapĸoмecтa. Това предизвика силен обществен отзвук, включително и започването на мащабна петиция срещу проекта, която събра няколко хиляди последователи и застъпници. В крайна сметка СОС така и не одобри проекта.

Сред основните критици беше тогавашният общински съветник от „Демократична България“, а днес заместник-министър на околната среда и водите Тома Белев. Той предложи държавата да отстъпи имота на общината и там да се направи детска градина или културен дом.

Днес, след като ремонтът вече е приключен, Белев коментира пред Built.bg така: „Ремонтът извършен на сградата касае фасада, дограма и покрив и автентичността е запазена. За мен като столичанин е важно, че сградата се запази с обема и градината си“.

Белев обаче остава критичен и акцентира на това, че поне държавата и общината трябва да дават добър пример в реновирането на сгради, които са паметници на културата.

През 2020 г АДИС обявиха официално, че мащабният проект за реконструкция, който предвижда 8-етажна бизнес сграда не е актуален и подготвят план за възстановяването й в автентичен вид. Планът беше съгласуван с Националния институт за недвижимо културно наследство към Министерство на културата и ремонтът започна в края на годината.

Ремонтирани са фасадата и покривът на основната сграда, както и емблематичната ограда. Вътрешността на сградата, както и самата градина обаче още са в процес на довършване показа посещението ни на място.

Все още няма информация за какво смята АДИС да използва имота след реконструкцията. Създаването на подписка за спасяването й преди няколко години породи и тези дискусии.

Още от Built.bg:  През миналата година преходът към възобновяеми енергийни източници по света се е забавил

Тогава общественото мнение наклони към два варианта – превръщането на сградата в артистичен център или създаването музей, който да пази историята на дипломацията, с която е свързана страната ни и самата сграда. А каква ще бъде наистина съдбата й предстои да видим.

Автор: Built.bg

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам