Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Шефът на ООН: Човечеството няма да преживее продължение на “Опенхаймер”

Снимка: AP

“Човечеството няма да преживее продължение на “Опенхаймер”, предупреди вчера генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, цитиран от Франс прес.

С изказването си, в което спомена за филма “Опенхаймер”, който спечели седем награди “Оскар” и “показа нагледно реалността на ядрения апокалипсис”, Гутериш се опита да привлече вниманието към риска от “ядрена война”.

“Събираме се днес в момент, в който геополитическото напрежение и недоверието покачиха риска от ядрена война до най-високото му ниво от десетилетия”, каза генералният секретар на заседание на Съвета за сигурност на ООН, организирано от Япония и посветено на неразпространението на ядрени оръжия.

Часовникът на апокалипсиса тиктака, предупреди Гутериш.

В Холивуд филмът на Кристофър Нолан “Опенхаймер” “показа нагледно суровата реалност на ядрения апокалипсис на милиони хора по света”, каза още генералният секретар.

“Човечеството няма да преживее продължение на “Опенхаймер”. Всички тези гласове, всички тези предупреждения” имат за цел светът да отстъпи от пропастта, към която е тръгнал, заяви Антониу Гутериш.

Филмът “Опенхаймер” проследява ключови моменти от живота на Робърт Опенхаймер – физика, който вкарва света в ядрената епоха и благодарение на когото се слага бърз край на съпротивата на Япония във финалните етапи на Втората световна война посредством атомните бомбардировки над Хирошима и Нагасаки.

С препратките към филма “Опенхаймер” Гутериш изрази своите опасения, свързани с опасността от нова надпревара в ядрените въоръжения.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам