Бюлетин

Шефът на “Роскосмос” заплаши България с ядрена ракета

Шефът на руската космическа агенция “Роскосмос” Дмитрий Рогозин заплаши България, Румъния, Черна гора и Швеция с все още несъществуващата ядрена ракета “Сармат”.  В Туитър той написа:

С какво е добра “Сармат”? Няма да иска съгласие за полет от страхливите българи, отмъстителните румънци и черногорци, които предадоха общата ни история. Също и от шведите.

Припомняме, че през април руската армия обяви първото успешно изстрелване на междуконтиненталната балистична ракета “Сармат” – ново поколение оръжие с голям обсег, което президентът Владимир Путин определи като “нямащо аналог в света”.

Реакцията на Рогозин дойде след отказа на България да предостави въздушен коридор на правителствен самолет на руския външен министър Сергей Лавров, който отмени визитата си в Сърбия. В понеделник от българското външно министерство обясниха, че решението е в съответствие със санкционните режими на Европейския съюз срещу Русия. В допълнение Сергей Лавров е включен в списъка с физически и юридически лица, обект на ограничителни мерки на ЕС.

Рогозин и друг път е правил подобни провокации. Миналия месец той написа в туитър, че при ядрена война Русия ще унищожи страните от НАТО за половин час.

close

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Войната в Украйна

Избрано за Вас

Последвайте ни

Най-споделяното от Built.bg

Коментари и анализи

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Инфраструктура

Архитектура

Създателите

Градска среда и Урбанизъм

Бохемски истории

Be Green

Built.bg Podcast

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам