Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Шест становища подкрепят законопроекта за устройството на Черноморското крайбрежие, осем са против

Получени са шест становища в подкрепа на законопроекта за устройството на Черноморското крайбрежие, макар две от тях да са с редица бележки и предложения, и осем становища категорично против него. Това каза Николай Нанков, председател на комисията  по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление в Народното събрание по време на представянето и публичното обсъждане на Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, внесен за първо гласуване от Кирил Петков, Бойко Борисов, Христо Иванов и Делян Пеевски на 26 септември 2023 г. под номер № 49-01-102.

Коста Стоянов от парламентарната група на “Възраждане” обясни, че законопроектът ограничава строителството на територия от 500 метра дълбочина на четири плажни ивици на Българското Черноморие.

“Защо са избрани точно тези четири плажа, при условие, че по цялото Черноморие има и други дюни и плажове и защо този законопроект не се приложи и за тях?”, попита Стоянов и отбеляза, че нито един от вносителите на законопроекта не присъства на срещата на днешната комисия.

Гроздан Караджов, снимка: БТА

“Искам да отговоря от името на вносителите на проектозакона, че тези плажове са единствените, които са обявени за природосъобразен туризъм и по този критерий са включени в проектозакона”, обясни Младен Шишков от ГЕРБ–СДС.

Този проектозакон е опит за прекомерно законотворчество, каза Гроздан Караждов от парламентарната група на “Има такъв народ”.

Становището на Министерството на регионалното развитие и благоустройство (МРРБ) е негативно по отношение на проектозакона, уточни Николай Нанков.

Манол Генов от “БСП за България” обясни, че няма изготвена карта на дюните по българското Черноморие, няма и готова карта на местещите се дюни, което прави предложенията в законопроекта за ограждане на дюните и плажовете неоснователни. Танер Али от ДПС каза, че доста точки от проектозакона трябва да бъдат преработени заради несъответствия.

Още от Built.bg:  Приключи рехабилитацията на ПАВЕЦ “Белмекен“

Росица Кирова от ГЕРБ-СДС призова работна група да прецизира текстовете в направените предложения, за да се стигне до съгласие по тях.

“Не е направена и оценка на въздействието, тоест колко ще плати държавата за обезщетение на собствениците на тези имоти”, отбеляза Гроздан Караджов.

Нанков помоли вносителите на законопроекта да го изчистят от всичките противоречия и неяснотите и внесе предложението на гласуване, което бе прието с 15 гласа “За”.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам