Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Ще бъде ли “подарен” Пловдивският панаир

След като до 17 ч. в понеделник, 24 април, кметът на Пловдив Здравко Димитров и администрацията му не предприеха действията, за които законът им е вменил пълни права и категорични задължения, бизнесменът Георги Гергов на практика придоби пълен контрол над активите на Пловдивския панаир през компанията си “Пълдин туринвест”. Срокът, в който пловдивският кмет можеше да обжалва решението на Пловдивския окръжен съд, с което разреши увеличението на капитала на “Пълдин туринвест” – също контролирано от Гергов, бе до 24-ти април, но до късния следобед жалба в Апелативния съд в града така и не бе подадена.

В последния ден от срока за обжалване на решението Здравко Димитров се оказа в отпуска, заместникът му Величко Родопски – в командировка в София с изключен телефон, а директорът на правната дирекция в общината – в болнични.
Кметът на Пловдив Здравко Димитров и координаторът на ГЕРБ за Пловдив-град Иван Тотев
Така с активното бездействие на ГЕРБ в местна администрация на Пловдив и активната намеса на също така доминираната от ГЕРБ общинска администрация във Варна, Пловдивският панаир се оказва “подарен” на Георги Гергов. Това стана след решението на окръжния съд в града апортираните акции на Община Варна от Пловдивския панаир в размер на 29% от капитала му да бъдат вписан в Търговския регистър.
Решението за апорта бе внесено във варненския Общински съвет от кмета на града Иван Портних по предложение на самия Георги Гергов през септември 2021 г. По-късно от информация, изпратена от пресслужбата на Портних в отговор на въпроси, зададени от “Дневник”, стана ясно, че в продължение на пет години той не е предприел нито едно от действията, предвидени в Правилника за работа на Централния депозитар, за безвъзмездно прехвърляне на варненските акции от “Международен панаир Пловдив” на Министерството на икономиката и индустрията, както го задължи местният общински съвет още през май 2017 г.

Още от Built.bg:  Инфлацията в България спада, но продължава да спъва страната за еврозоната

Именно неизпълнението на това решение откри пътя към установяването на пълен контрол върху активите на Пловдивския панаир от страна на Георги Гергов. Бившият служебен министър на икономиката Даниела Везиева определи това, което се случи в понеделник като “скрита приватизация”.

Варна получи акциите си в размер на 29% от Пловдивския панаир като подарък от държавата през 2016 г. Други 20% от държавния дял бяха дарени на Пловдив, но Общинският съвет там отказа да ги приеме. Година по-късно Изпълнителната комисия на ГЕРБ и лично Бойко Борисов поискаха от кмета на Варна да върне акциите на държавата, като ги дари обратно на Министерството на икономиката чрез тогавашния министър Емил Караниколов. На 2 май 2017 г. варненският Общински съвет взе единодушно решение в полза на това искане, а за изпълнението му на кмета Портних беше възложено да сключи договор за безвъзмездно прехвърляне на собствеността върху акциите.

Международен панаир Пловдив, снимка: БТА

През декември 2021 г. варненският Общински съвет взе решение акциите от Пловдивския панаир, които местната администрация притежава, да бъдат апортирани в контролираното от Гергов “Пълдин туринвест”. Това даде възможност на Гергов да увеличи дела си в Пловдивския панаир, където “Пълдин туринвест” е акционер, и от 50.3% да получи контрол над 79.3% от акциите на панаира.

Това решение беше оспорено по административен ред от варненския областен управител Марио Смърков. Но на втора инстанция Върховният административен съд се произнесе в полза на апорта. Това развърза ръцете на Гергов и на 24 ноември м.г. той свика Общото събрание на акционерите на “Пълдин туринвест”, което вдигна капитала на компанията с обема на варненските акции в панаира.

Още от Built.bg:  Програмата за "Устойчив преход към гъвкави и зелени предприятия – STAGE" отвори нова покана за грантове

След серия саботажи на работата на Общинския съвет в Пловдив от страна на групите на ГЕРБ и контролираната от Георги Гергов “Автентична лява БСП” в края на миналата и началото на тази година съдбата на Пловдивския панаир вече изглеждаше предрешена. Точката на тази целенасочен акция, в полза на частни интереси, започнала още през 2016 г. бе сложена в понеделник от кмета на Пловдив Здравко Димитров.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам