Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Ще има ли бюджет за 2024

България може да влезе в 2024 г. без бюджет, ако президентът наложи вето на закона за бюджета, каза пред журналисти министърът на финансите Асен Василев по повод коментарите  на президента Румен Радев.

Не съм учуден, защото неговия служебен кабинет не предложи бюджет и това затрудни работа на държавата и на общините, каза Василев. Неговият кабинет предостави проектобюджет с дефицит от 8 процента от БВП като опит да  затрудни членството на  България в еврозоната, посочи финансовият министър.

В проектозакона за бюджета за 2024 г. няма член, че ще се продават земи от държавния поземлен фонд, това е фалшива новина, изтъкна Асен Василев.

Целта от три процентен дефицит от БВП тази година е напълно постижима, защото в края на октомври дефицитът в бюджета е 0,8 на сто, а растежът на БВП тази година може да е 1,8 на сто. “Стандарт енд Пуърс” повиши перспективата през българската икономика в края на миналата седмица, припомни министърът.

В момента “Газпром” оспорват вноската от 20 лева за мегаватчасза пренос на газ през нашата страна, защото не се броят за данъчно задължени лица. “Газпром” ще стане данъчно задължено лице като ползвател на българската инфраструктура след промените в закона за енергетиката, които са на второ четене в парламента. За плащане на тези задължения от страна на руската компания има гаранции за над 1 млрд. евро, каза министърът.

Българското правителство има намерение да си събере вноската от руската петролна компания, а защо президентът защитава “Газпром“ може би трябва да бъде попитан самият той, каза още Асен Василев.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам