Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Ще има ли втора фаза на WIFI4EU?

В над 7500 общини и административни единици в ЕС е осигурен свободен достъп до интернет на обществени места по европейската инициатива WIFI4EU, съобщават за БТА от Областния информационен център във Варна.

След трите отворени покани за кандидатстване във всички общини от Област Варна бе прекарана безжична връзка с високоскоростен WiFi на общо 120 публични места. Информация за избраните точки може да бъде намерена на официалните сайтове на местните администрации.

Варненските общини Аврен, Аксаково, Белослав, Бяла, Варна, Ветрино, Вълчи дол, Девня, Долни чифлик, Дългопол, Провадия и Суворово спечелиха ваучери на обща стойност 180 000 евро. По 15 000 евро за всяка община, които покриват разходите за ново оборудване или надграждане на вече съществуващото с по-съвременно и инсталиране на Wi-Fi на възлови точки. Безплатната и висококачествена Wi-Fi връзка трябва да бъде поддържана поне 3 години.

Заради предизвикателствата и ограниченията, наложени от пандемията от КОВИД-19, безплатният WI-Fi на обществени места е ключов за улесняване на комуникацията в личен и професионален план. Предвид това и с оглед приоритета на ЕК за цифрова трансформация до 2030 г., бъдещото развитие на инициативата за безплатен интернет на обществени места е в основата на въпрос, постъпил към Европейската комисия от докладчик на Европейския парламент. Питането е свързано с успешното й прилагане и с потенциала тя да бъде доразвита и надградена. Поставя се въпросът дали комисията обмисля втора фаза на WIFI4EU, както и би ли могла тя да се съчетае с разработването на европейска цифрова идентичност.

Европейската инициатива WIFI4EU е първата по рода си за безплатен безжичен достъп до интернет, насочена директно към общините. Тя насърчава свободното влизане в мрежата в обществени пространства, включително паркове, площади, обществени сгради, библиотеки, здравни центрове и музеи. Целта е не само свързаност на отделните хора, но и културен и исторически обмен на информация. Бюджетът на инициативата WiFi4EU за трите години на нейното съществуване – между 2018 и 2020 г., бе 120 милиона евро.

Още от Built.bg:  Оптимистичният срок за началото на изработване на техническия проект за тунела под Шипка е 2025 г

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам