Бюлетин

Ще има ли София нощен транспорт отново?

Картите за градския транспорт да включват и нощен градски транспорт предложиха на брифинг Борис Бонев от групата на “Спаси София” в Столичния общински съвет (СОС) и Симеон Ставрев от “Демократична България”.

Според Бонев това е още един добър стимул хората да си закупят годишната карта на цена от 365 лв., която остава най-евтината алтернатива на автомобила в града за един лев на ден. Наша битка от много години е в картите за градския транспорт да бъде включен компонент за нощен градски транспорт, каза Бонев.

Снимка: БТА

На следващото заседание на СОС на 27 юли ще бъде разгледан доклад за възстановяването на нощния градски транспорт, който бе спрян през 2020 г. във връзка с пандемията от коронавирус. Вносители на доклада са общинските съветници Борис Бонев, Зафир Зарков и Карлос Контрера.

През тези три години, в които нощен транспорт нямаше, не стояхме да си почиваме. По инициатива на „Спаси София“ беше създадена работна група в СОС с цел да изработи предложение за нощния транспорт, така че когато услугата бъде възстановена, тя да бъде по-добра и по-удобна, посочи Бонев. Радвам се, че тези предложения са включени в доклада, който ще бъде разгледан от комисията по транспорт днес, отбеляза той. Бонев подчерта, че докладът е внесен съвместно със Зафир Зарков от ГЕРБ, което показва, че когато са добри идеите и работещи решенията, може да се постигне съгласие между всички страни, така че да работим в полза на София.

Снимка: БТА

Бонев информира, че основните промени, които ще се случат в рамките на нощния транспорт, са по отношение на нощна линия 3 и линия 4, чиито маршрути се коригират, така че по-добре да обслужват райони като „Овча купел“, „Сухата река“, „Левски“ и „Красна поляна“. Вместо да минават само по основните булеварди, те ще навлязат навътре в кварталите, за да може хората, използващи услугата нощен транспорт по-лесно и по-удобно да се прибират по домовете си, обясни Борис Бонев. С възстановяването на нощния транспорт ще дадем истинска алтернатива на всички онези, които не могат или не искат да заплащат на таксиметрови превози, каза още Бонев.

Още от Built.bg:  Париж се раздели с тротинетките за самообслужване

Той предлага още нощния транспорт да се възстанови след 25-ти септември, а не както е заложено в доклада от октомври. Друга промяна, за която ще настоява Бонев е нощният транспорт да се движи на интервал от половин час поне в петък и събота, а не както е записано в доклада – на един час.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам