Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Ще поведе ли Китай зелената енергийна революция в Африка?

Снимка: AP

Китай има уникалната възможност да поведе енергийната революция в Африка, но трябва първо да преодолее две десетилетия на пренебрегване на зелените инвестиции на континента, сочи проучване на Университета в Бостън, цитирано от Ройтерс.

Китай е най-големият търговски партньор на страните от континента от началото на века и е финансирал големи инфраструктурни проекти за милиарди. Преди три години обаче президентът Си Цзинпин обяви, че Китай повече няма да строи въглищни централи зад граница, а вместо това ще подкрепя развитието на нисковъглеродната енергетика.

Въпреки че “зеленият” потенциал на Африка е сред най-високите в света, досега китайските инвестиции не се били насочвани към подкрепа за енергийния преход на континента, сочи проучването, извършено съвместно с Африканския консорциум за икономически проучвания.

Отпуснатите заеми за изграждане на соларни паркове и вятърни ферми в Африка от страна на китайски финансови институции възлизат на едва 2 на сто от общо 52 милиарда долара в сектора на енергетиката между 2000 и 2022 г., докато над 50 на сто са били насочени към изкопаемите горива.

Китайските финансови инжекции през двете десетилетия са били насочени предимно към проекти по електрификация и добив и износ на полезни изкопаеми, се посочва в проучването.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg:  Северна Америка в очакване на пълно слънчево затъмнение

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам