Бюлетин

Ще продължи ли ЕЦБ да вдига лихвите

Снимка: AP

Повишаването на лихвите и инфлацията е проблем в целия свят и еврозоната не е изключение. Решението за водещите лихви, което се очаква Европейската централна банка (ЕЦБ) да вземе днес, тази седмица привлича вниманието на инвеститорите много по-силно от поредицата нови икономически данни, пише специализираното борсово издание “Адмирал маркет”.

Според някои анализатори ръководителката на ЕЦБ Кристин Лагард и екипът й са готови да направят пауза, след като предишните повишения на ставките изглежда оказват ефект върху икономиката на блока.

Анализатори на германската “Комерцбанк” (Commerzbank) предполагат, че макар някои икономисти все пак да прогнозират ново увеличаване на референтните лихви, трудната икономическа среда няма да позволи такава стъпка. В доклад те посочват, че “предвид слабата икономика и низходящата инфлационна тенденция, повечето членове на съвета на ЕЦБ вероятно ще гласуват водещите лихви да останат без промяна”.

ЕЦБ вдигна лихвите по кредитирането на девет последователни заседания, повишавайки референтния депозитен показател от историческия минимум от 0,5 на сто до рекордно високия 3,75 на сто в опит да овладее най-силния инфлационен скок от десетилетия, припомня “Файненшъл таймс”.

Инфлацията в еврозоната намаля наполовина от миналата година до 5,3 на сто през август. Показателят обаче все още остава доста над целевото равнище на ЕЦБ за малко под 2 на сто. Показателят е тласкан нагоре от поскъпването на петрола и отслабването на еврото, които увеличават цените на вноса, което означава, че все пак може да се очаква вдигане на лихви.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам