Бюлетин

Ще съборят ли най-старата минерална баня в София заради разширение на пътя?

Автор: Built.bg

София е възникнала като град заради водното богатство, което извира от земята. В Княжево се намира най-старата минерална баня в столицата, но след затварянето й преди 12 години, тя пустее и се руши. Планирано е разширяване на пътното платно през квартала, а банята попада точно на пътя на новото трасе. Към момента нито Министерство на здравеопазването, нито Столичната община искат да поддържат мястото.

Княжевската баня има дълга история. Целебната сила на водата се е ползвала от траки, римляни, византийци, турци и българи. Изворът е с дебит 280 литра в минута и температура от 31.5 градуса. Водата съдържа предимно карбонати и сулфати, което я прави особено полезна при нервни разстройства. Повлиява добре при сърцебиене, главоболие, преумора.

Полезна е, както за балнеолечебни процедури, така и за пиене. Също така има благотворен ефект върху кожата и забавя процеса на стареене, поради което през вековете се е използвала предимно от жени. Водата все пак е слабо минерализирана, което я прави подходяща и за всекидневна употреба.

Княжево е едно от най-старите населени места в близост до София от векове. В годините се е наричало по различен начин като едно от имената му е Солу кьой, в превод „водно село“ именно заради водните залежи. Сведения за минералната баня има още от 17 век от турския пътешественик и историк Евлия Челеби – това я прави на поне 350 години.

Тогава Княжево се е казвало „Бали Ефенди“ на името на местния турски васал, който се отнасял много добре към местните („бали“ означава благ, смирен човек). Именно по времето на Бали Ефенди за първи път се е обърнало внимание на лековитите свойства на водата и там е направена малка постройка с чешма.

Още от Built.bg:  Евростат: Вносът на енергийни продукти в ЕС продължава да спада през второто тримесечие

Евлия Челеби пише в мемоарите си за баня с лечебна вода. Около изворът й се изгражда женско отделение и така с времето на мястото започват да имат все повече хора. След Освобождението селото е преименувано на Княжево – в чест на княз Александър Батенберг, който според градските легенди идвал всяка сутрин в 6 часа, за да се изкъпе в минералните води.

Постепенно обаче състоянието на банята се влошава и в началото на миналия век се нуждае от сериозен ремонт, но хората продължават да идват. Руският пътешественик М. Юркевич посетил България по повод 25-годишнина от Освобождението и описал мястото така:

„Банята се ползува с широка известност, но за съжаление сградата стои в такова състояние, каквото е било в турско и никакви подобрения до сега не са направени“.

Лошите условия не изгонили хората. Банята продължила да се ползва, а княжевци имали право да се къпят безплатно. Един човек без заплата я обслужвал като печелел от продажбата на кафе и бакшиши от клиентите.

През 1938 г. нов градоустройствен план предвижда централната улица на Княжево да бъде разширена, а постройката съборена, както и част от домовете на хората. Тогава обаче местните дават силен отпор и спасяват банята и къщите си. Сградата най-после е ремонтирана – пристроена е нова част.

Направен е и проектът за парк на открито „по подобие на Баден и Бреслац при Виена“. Всичко това заради идеята на хората в района Княжево да се развива като курортни селище. Такъв парк така и не е построен, но в съседство и до днес има градинка с чешма, в която тече от минералната водата.

Още от Built.bg:  СОС разглежда близо 4 млн.лв. за инвестиции в общинска инфраструктура

С промяна на времето и порядките посетителите намалели чувствително. Така на 14 декември 2010 г. банята е затворена. В момента тя е собственост на „Специализирани болници за рехабилитация – Национален комплекс“. На въпрос на Built.bg до институцията, която е част от Министерството на здравеопазването, ни беше отговорено, че „същата е с отпаднала необходимост за лечебното заведение, неизползваема е за целите на лечебната дейност и дружеството не възнамерява да извършва инвестиции в нея“.

Преди време беше лансирана идеята за преминаване на минералната баня към активите на Столичната община. През 2020 г. с кмета е обсъждана възможност за прехвърляне на собствеността чрез продажба. Столичната община обаче е заявила, че не проявява интерес към закупуването на имота. „Към настоящия момент ръководството на лечебното заведение поддържа намерението си за продажба на имота“, гласи още отговорът до редакцията ни.

Но както преди близо век, така и сега банята е заплашена от плановете за разширяване на основния път, който минава през Княжево и е едно от важните трасета за излизане от София.

“В момента Общият устройствен план на София предвижда абсолютно същото нещо – да се бутат домове на хора и да се бута банята”, разказва Любо Стефанов от Фейсбук групата „КняжевецЪ“.

Княжевци са решени да запазят мястото и твърдят, че хората имат нужда от него. Искат промяна на Общия устройствен план. Готови са и на протести. „Как е възможно някой да поставя разширение на пътя пред нещо, което е толкова старо и ценно?

Защото освен, че ще загубим сградата, която е архитектурен паметник на културата, има опасност и за самия извор, защото той се намира под самия път – има реална вероятност водната жила да бъде замърсена или загубена“, споделя Стефанов.

Още от Built.bg:  Конференция за новата енергийна среда в Югоизточна Европа събра международни експерти във Вашингтон


В момента състоянието на минералната баня е много лошо. Тя е затворена и недостъпна, но се руши, както външно, така и вътрешно. Използва се единствено чешмата в парка до основната сграда, където почти винаги има опашка от хора, които наливат от минералната вода.

Княжевци обаче напомнят, че районът вече е загубил знакови сгради – неотдавна беше съборено красивото здание на старата Школа за запасни офицери, което се намираше от другата страна на улицата. Сега там има магазин на голяма търговска верига.

 

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам