Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Ще запази ли Китай короната си?

Световните пазари на редкоземни елементи се готвят за стабилни нива на растеж от около 6 процента на година (според т. нар. комбиниран годишен темп на растеж) за прогнозния период 2022 – 2031 година. Очаква се също така търсенето на суровини за производството на батерии да нараства годишно с повече от 7 процента в световен мащаб. Това сочи проучване на консултантската компания “Фючър Маркет Инсайт” (Future Market Insights), цитирано от “Маркет уоч”.

Нарастващите предпочитания на потребителите към електрически превозни средства, както и бързото разрастване на автомобилната и електронната индустрия се очертават като основните фактори, които засилват растежа на пазарите на редкоземни елементи, посочват експертите.

Според тях наличието на сектори с висок потенциал за растеж, включително потребителските стоки и възобновяемата енергия в развитите страни като САЩ, Великобритания и Германия, ще стимулира търсенето на пазара.

Редкоземни елементи се използват в електрически и електронни компоненти и в различни промишлени процеси, включително производството на стъкло, керамика, както и в металургията. Те са от съществено значение за направата на постоянни магнити за електромоторите на електрически превозни средства, а също така и за много технологии за възобновяема енергия.

Постоянните магнити, използвани във вятърните турбини, се произвеждат от редкоземни елементи като диспрозий и неодим. Устойчивият ръст на броя на ветрогенераторите в световен мащаб ще създаде благоприятна среда за търсене на редкоземни метали, показва също така проведеното изследване.

С прогнозите за увеличение на пазара на електрически и хибридни модели през следващите няколко години, търсенето на ценните елементи от страна на автомобилостроителите непрекъснато ще нараства, според експертите.

Процесът на урбанизация в развиващите се страни и все по-голямата дигитализация в страни като Южна Корея, Китай и Индия  повишават търсенето на потребителска електроника, което от своя страна насърчава продажбите на редкоземни елементи.

Те представляват група от 17 химични елемента, които в повечето случаи са с ниска концентрация в земните недра – лантан, церий, празеодим, неодим, прометий, самарий, европий, гадолиний, тербий, диспрозий, холмий, ербий, тулий, итербий, лутеций, скандий и итрий.

Въпреки че някои от редкоземните елементи се срещат по-често, отколкото подсказва наименованието им, те са трудни и скъпи за добиване и обработка, обяснява Ройтерс.

Китай държи по-голямата част от световния преработвателен капацитет, като през 2019 г. и бил източник за около 80 процента от вноса на редкоземни метали в САЩ и на 62,3 процента от световното производство.  Това сочат доклади на американската геоложка служба.

Още от Built.bg:  Как премина първия дебат между Байдън и Тръмп

Въпреки това износът на минерали от Китай достигна 5-годишен минимум през 2020 г., когато беше повлиян от спада в търсенето, причинен от мерките за овладяване на пандемията от коронавирус, и от нарастващата конкуренция.

С разхлабване на някои ограничителни мерки през 2021 г. пазарите се върнаха към обичайните си ръстове, като китайското производство на редкоземни елементи заемаше дял от около 60 процента от световното. Внос в САЩ достигна 160 милиона долара – значително увеличение спрямо 109 милиона долара, отчетени година по-рано, според информация на американската служба.

От няколко месеца Китай  засилва контрола си над пазара на 17-те химични елемента. Като една от причините се посочват стратегическите сливания на водещи компании в страната, докато същевременно Пекин държи “ключовете” на световните доставки на критично важните елементи. Това съобщи вестник “Вашингтон таймс”, позовавайки се на изследване на водещата агенция за отчитане на цените на пазарите “Бенчмар Минерал Интелиджънс” (Benchmark Mineral Intelligence).

Според данните на агенцията, Китай контролира над две трети от редкоземните елементи в света и произвежда 40 процента от световния полисилиций – основен материал за производството на слънчевите клетки. Страната е производител и на приблизително 73 процента от литиево-йонните батерии.

Още през декември водещи китайски промишлени компании създадоха с подкрепата на правителството голямо държавно обединение – Китайска корпорация за редкоземни елементи, припомня ТАСС. Целта на алианса е да осигури стабилни доставки на суровини за високотехнологичния сектор и да повиши конкурентоспособността на страната на международния пазар. Държавния съвет на Китай притежава 31-процентен дял в него.

През първата половина на март цената на тези суровини в Китай нарасна с 14 на сто на годишна основа.

Само за април китайският износ на постоянни магнити от редкоземни елементи се увеличи със 7,7 процента спрямо предходния месец, както и с 18 процента на годишна база. През април единичната експортна цена достигна 81,57 щ. долара за 1 килограм. Това представляваше увеличение с 9,8 процента в сравнение с март и значително нарастване с 47,13 процента на годишна база. Износът на редкоземни постоянни магнити постигна ръст както в регистрираните обеми, така и в парична стойност, пише на сайта си Шанхайски пазар за метали (SMM).

Още от Built.bg:  Проектокабинетът "Желязков": кои министри влизат в него

Наскоро Държавният департамент обяви, че САЩ и някои от ключовите им партньори – Австралия, Германия, Великобритания и Канада са създали Партньорство за сигурност на минералите (MSP) – амбициозна инициатива за укрепване на вериги за доставки на критично важните минерали, включително и редкоземните елементи.

Въпреки че Европейският съюз е световен лидер в производството на електромобили и вятърни турбини, на територията му не се произвеждат почти никакви редкоземни елементи. Китай осигурява 98 процента от доставките на редките суровини в Общността.

Още в края на миналата година беше публикуван доклад на Клъстера за редкоземни магнити и двигатели към Европейския алианс за суровини, съфинансиран от ЕС. В него бяха посочени мерки, необходими за диверсификацията на източниците на редки елементи в ЕС и скъсване със зависимостта от китайски доставки. Мерките включваха:

–          Идентифициране на подходящи източници на редкоземни елементи;
–          Създаване на глобални партньорства за търговия с подобен тип суровини;
–          Стимулиране на кръговата икономика на редките земни елементи ;
–          Осигурен достъп до финансиране за инвестиции в сектора;
–          Създаване на стандарти на ЕС и схема за сертифициране на редкоземните материали ;
–          Проучване за точно дефиниране на “устойчиви редкоземни магнити”;
–          Прозрачни вериги за доставки;
–          Създаване на равни условия със глобални конкуренти по отношение на пазарните условия;
–          Създаване на специална програма за повишаване на осведомеността относно предизвикателствата и възможностите, свързани с редкоземните метали;
–          Създадена програма за мобилност на изследователи и работещи в областта;
–          Подготвяне на научноизследователска и развойна дейност, свързани с редкоземните елементи по Рамковата програма за научни изследвания и иновации „Хоризонт Европа“.

Започналата война в Украйна и в отговор на нея – наложените на Кремъл санкции, усложниха проблемите пред доставките на редките земни елементи в Европа, тъй като наред с Китай, Русия е една от водещите износителки в сектора.

Още от Built.bg:  ЕС и президентът на Украйна ще подпишат днес споразумение в областта на сигурността

На този фон по-рано през месеца информационния портал “Канадас Нешънъл Обзървър” съобщи, че Отава е изготвила проект за Канадска стратегия за критично важните минерали, която се фокусира върху редкоземни елементи, както и върху литий, графит, никел, кобалт и мед.

Към момента Канада не добива никакви литиеви или редкоземни елементи, но проучвания са намерили такива запаси. Канадското правителство възнамерява в бъдеще да замести руските доставки, след като въведените западни санкции ограничиха износа от Русия. Очаква се пазарът на редкоземни елементи да расте, като Световната банка и Международната агенция по енергията прогнозират, че до 2050 г. търсенето на минерали и метали с критична важност ще скочи с 500 процента.

Канадският министър на природните ресурси Джонатан Уилкинсън каза, че най-новата Канадска стратегия за критично важните минерали ще бъде публикувана през есента, но отбеляза, че правителството вече е предвидило 4 милиарда долара за нея.

Планът включва ускоряване на одобрението на нови проекти за проучване и производство на подземни богатства, особено на федералните процеси за проверка на Агенцията за оценка на въздействието на околната среда на Канада.

Предвидени са и 1,5 милиарда долара за инфраструктура, като се има предвид, че много от минералите и металите се намират в части на страната, до които е трудно да се стигне, каза още Уилкинсън.

Канада няма да може да замени Русия на пазарите на редкоземни метали, каза в четвъртък руският посланик в Отава Олег Степанов в интервю за телевизия Россия-24, предаде ТАСС.

След като заяви, че канадците нямат експортните мощности, за да доставят втечнен природен газ за Европа, Степанов добави, че за Отава ще бъде и доста проблемно да замени Русия и Китай на пазарите на редкоземни минерали.

Източник: БТА

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам