Бюлетин

Шишков: Гласуваните от МС пари са за погасяване на стари задължения на АПИ от 2021

Construction Road Asphalt Work  - suwichan / Pixabay

Гласуваните от Министерския съвет пари са за погасяване на стари задължения на Агенция “Пътна инфраструктура” от 2021-а година, като тези дейности са текущ ремонт и поддръжка с минимални елементи на основни ремонти. Това заяви служебният министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков в интервю за предаването “Твоят ден” на телевизия Нова нюз.

Той посочи, че основният проблем при установените незаконни строежи е, че това строителство никой не го е надзиравал и е извършвано без нужния контрол, а по този начин няма никакви гаранции за качеството на строежа. Шишков беше категоричен, че е направен точен анализ кои обекти са незаконно строителство и едва след това е започнало разплащане за извършените дейности.

В началото на февруари Министерският съвет осигури малко над 776 млн. лв. за поддръжката и изграждането на нови пътища в България, съобщи министър Шишков след заседанието на правителството. Министърът обясни, че с 438 млн. лв. ще бъдат платени задължения за ремонти на пътища, възлагани в периода 2020 – началото на 2021 година, за които не са били осигурени необходимите средства и това създаде напрежение между държавата и пътния сектор. Това ще бъде направено само за ремонтите, за които е установено, че са текущи, защото казусът с основните ремонти е останал за решаване в парламента.

Иван Шишков, снимка: БТА

“Народното събрание не пожела да намери начин, с който да регламентира извършеното незаконно строителство, с което нанесе сериозна щета върху строителния бранш”, каза арх. Шишков. “За зимното почистване за месеците януари и февруари са осигурени почти 158 млн. лв., плюс още около 150 млн. лв. за големите и важни инфраструктурни обекти в страната”, съобщи още министърът. Държавата осигурява средства в началото на годината, за да не се губи темпо на строителството и тези инфраструктурни обекти да бъдат завършени, подчерта след заседанието на кабинета Иван Шишков.

Още от Built.bg:  Време ли е европейската икономика да се подготви за екологичния преход

“Служебното правителство не е разплащало и няма да разплаща ремонти, за които е констатирано, че са основни и представляват незаконно строителство. Това, което е разплатено досега, е за текущ ремонт и поддръжка, за които няма и няма да има актове за незаконно строителство”, каза в телевизионното си интервю Шишков. Той обясни, че eдинствено предишният редовен кабинет е разплатил 50 на сто от дължимите средства на строителите за участъци, за които е установено незаконно строителство.

Министърът отново изтъкна, че мащабът на констатираното незаконно строителство е в рамките на възлагания за около 1 млрд. лв. В това число влизат основни ремонти, възлагани като текущи, възлагания за четвърти и пети участъци на магистрала “Хемус” плюс язовири, строени без строителни книжа.

АМ “Хемус”

“Ако актовете за незаконно строителство по всички пътни участъци в страната влязат в сила, това би означавало, че трябва да направим забрана за ползване на голяма част от пътищата, а това няма как да стане”, беше категоричен Шишков.

Той информира още, че за установените незаконни строежи вече е подал сигнал и е предал документацията на МВР.

“Фактите са такива, каквито са. Но ако искаме да променим един очевиден проблем и искаме държавата да тръгне по нов ред, трябва да признаем фактите и на тази база да променим нещата”, обясни министърът и добави, че всичко друго е политическо говорене и опит хората да бъдат объркани и да не разберат, какво се е случило.

Добрата новина е, че до няколко месеца ще приключи строителството на участъка Драгоман – Калотина на магистрала “Европа”, каза още регионалният министър. Между София и Сливница обаче има голямо забавяне с процедурата за одобряване на подробен устройствен план. “Ние одобрихме подробния устройствен план, в момента сме в процедура за отчуждаване, което се надявам да приключи в рамките на няколко месеца. Но това забавяне от 7 месеца няма кой да върне”, каза министърът.

Още от Built.bg:  Заложените в бюджет 2024 пари за пътища и ВиК са близо 2,5 млрд. лв.
Иван Шишков, снимка: БТА

Той информира още, че вече са въведени в експлоатация 16,3 км от автомагистрала “Хемус” – до Белокопитово. Решени са и досегашните процедурни проблеми с деветия участък на магистралата. “В рамките на следващите десетина дни ще бъде одобрен подробният устройствен план и за този участък, в посока Варна, като по този начин ще има перспектива да се продължи строителството след няколко месеца”, изрази очакване министър Шишков.

“За всяко нещо имам документи и всичко мога да докажа с фактология”, заключи министърът.

В края на януари министърът каза пред журналисти, че в основната си част възлаганията на текущите и основните ремонти на всички пътища са били в периода 2020 г – до лятото на 2021 г. Това са ремонти, които са възлагани във времето, когато са управлявали основно ГЕРБ, каза Иван Шишков в отговор на отправени обвинения от ГЕРБ-СДС.

Шишков каза, че всичко, което е възлагано в рамките на миналата година, е дело на предишния редовен кабинет. Може би имаме няколко възлагания от сегашния служебен кабинет, ще направя проучване, допълни министърът.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам